Colectiv: a kórházi körülmények miatt is halt meg túlélő

A steril kádak hiánya az egyik oka annak a fertőzésnek, amelyben legalább hárman meghaltak a Colectiv áldozatai közül.
Hirdetés

Az egészségügyi rendszert hibáztató nyilatkozattal sokkolta a romániai orvostársadalmat a bukaresti égési sérültek kórházának egyik orvosa, aki szerint a kórházakban elhunyt Colectiv-áldozatok többsége a nem megfelelő körülmények miatti fertőzésekben halt meg. A szakember szerint a kórház vezetői eltitkolták a nyilvánosság elől, hogy a legtöbb Colectiv-áldozat halálát  Pseudomonas baktériumok okozták – nemcsak az égési sérültek kórházában, hanem más ellátó központban is. A civilizált világban nem halnak meg ilyen fertőzésben a betegek – foglamazott a doktor, aki úgy vélte,

figyelmeztetni kellett volna erre a tényre az áldozatok családjait is.

Az egyik áldozat édesapja a Facebookon fejezte ki felháborodását az orvosok szakmaiatlansága miatt. Szerinte a túlélők halálos ítéletét jelentette, hogy nem szállították őket azonnal külföldre. Bár hálás azoknak a sürgősségi ellátóknak, akik a fia életéért küzdöttek, szerinte az égési sérültek kezelésében tapasztalatlan orvosok, és a nem megfelelő körülmények is közre játszottak halálában.

A fertőzések tényét a kórház szóvivője, igazgatója, illetve az egészségügyi minisztérium is elismerte. Cristian Niţescu igazgató tájékoztatása szerint

a hat páciensből három valóban fertőzések miatt vesztette életét az általa vezetett intézményben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az égések leggyakoribb szövődményei fertőzésekhez kapcsolódnak. Romániában nincs olyan kórház, mely a Colectivben súlyosan megégett áldozatok európai színvonalú ellátásra alkalmas lenne.  Hozzátette: ilyen szintű égésekbe a páciensek 85 százaléka belehal, tehát még ha a külföldi kórházakban alacsonyabb is a fertőzés veszélye, akkor sem biztos, hogy túléli a páciens.

Nițescu a fertőzések egyik lehetséges okaként említette, hogy a helyhiány miatt több égési sérültre jut egy fürdetésre alkalmas kád, s bár ezeket rendszeresen fertőtlenítik, nem mentesek a baktériumoktól. Külföldön minden páciensnek jut steril kád. Szerinte egy teljesen új kórház felépítésére lenne szükség a súlyosan megégettek túlélési esélyének növelésére. Ez akár több száz millióba is kerülhet.

Hirdetés