Orbán az év embere, Kövesi is ott van a listán

A Politico listát készített az Európát alakító személyiségekről.
Hirdetés

A tekintélyes amerikai Politico portál Brüsszelben működő európai kiadása közzétette 28-as toplistáját, amelyen olyan személyiségeket rangsorolt, akik meghatározó módon alakítják és felrázzák Európát.

A Politico az EU 28 tagállamának mindegyikéből kiválasztott egy személyt, majd rangsorba állította őket.

Az első helyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök áll. „A kisvárosi lázadó, aki segített ledönteni a falat. Most ő építi fel” – írja felvezetőjében a Politico. Az indoklás szerint az Orbán-márkájú politika az új norma Európában, elemei megtalálhatók a francia politikától a lengyelig, a görögtől az olaszig és a britig. Orbán az illiberális politika európai felemelkedésének a megtestesítője, de tehetséges és sikeres politikusként ellenáll mindenféle besorolási kísérletnek.

A Politico szerint a migrációval kapcsolatos politikájával, a szögesdrótkerítés megépítésével, a vízágyúk készenlétbe helyezésével Orbán Viktor eltolta az európai vitát a menekültek befogadásától a bevándorlók megállításának mikéntje felé.

Laura Codruţa Kövesi is szerepel a listán, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezető ügyészét a lista 21. helyére rangsorolta a Politico. Kövesi 33 évesen lett Románia első női főügyésze, hét évvel később a DNA élére nevezték ki. A románok régóta sejtik, hogy politikusaik korruptak, Kövesi volt az, aki megmutatta, hogy a korrupció mennyire kiterjedt – állapítja meg a Politico. Az idei év első kilenc hónapjában az általa vezetett DNA 14 egykori vagy jelenlegi törvényhozó, négy miniszter és tíz polgármester ellen emelt vádat, Victor Ponta miniszterelnök le is mondott – fűzi hozzá.

Hirdetés

A romániai átlagpolgárok azzal a reménnyel tekintenek Kövesire, hogy a román politikát és társadalmat meg lehet tisztítani a mindent átható korrupciótól – írja a Politico.

A lista egyébként meglehetősen tarka: szerepel rajta például Horst Seehofer bajor miniszterelnök (a negyedik helyen), a Refugees Welcome alapítói, Stromae belgiumi elektronikus zenész, Panti Bliss ír transznemű melegjogi aktivista, vagy az észt Taavet Hinrikus, a Skype legelső alkalmazottja, a TransferWise pénzváltó platform létrehozója, a jelenlegi leggazdagabb észtországi üzletember.

A teljes lista itt böngészhető.

Hirdetés