A magyar közösség kriminalizálásának veszélyeire figyelmeztetnek

A Beke István elleni terrorizmusvádra reagált az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt is.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége által kibocsátott közlemény szerint aggályos, és az etnikai feszültségek elmélyítését eredményezheti a romániai terrorizmusellenes szervezeteknek a román nemzeti ünnepre időzített kézdivásárhelyi fellépése. A párt azt kérte a hatóságoktól, hogy ha bebizonyosodik a Beke István elleni terrorizmusvád, a törvény teljes szigorával járjanak el, addig azonban

tartsák tiszteletben az ártatlanság vélelmét.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Európában és a világ számos pontján egyre inkább felerősödő terrorizmus és terrorizmusellenes harc álcája mögé bújva, a román hatóságok és egyes véleményformálók – kihasználva a román nemzeti ünnep székelyföldi megünneplésének egyébként is konfliktusos helyzetét – úgy tűnik, az erdélyi magyarok ellen próbálják a hangolni a közvéleményt” – fogalmazott az EMNP elnöksége. Ez nem szolgálja Románia stabilitásának a megerősítését.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a romániai magyar közösség vezetői évtizedek óta harcolnak jogaikért, és ezt mindig békés, demokratikus eszközök által tették. Ugyanakkor az állami szerveknek is felelősségük, hogy magyar-román együttélést ne veszélyeztessék. Az EMNP kinyilvánította: felelőtlenségnek tartja a román-magyar kapcsolatok destabilizálását, és

higgadtságra, mértékletességre intette a politikai élet szereplőit és a véleményformálókat.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök közleményében kifejtette: valóságtartalmában súlyosan megkérdőjelezhető indítékkal hurcolják meg a feltételezett kézdivásárhelyi terrorkísérlet gyanúsítottját.

Az EMNT szerint a törekvést csak súlyosbítja, hogy az Európában jelen lévő terrorfenyegetettséget használják fel a rendvédelmi szervek vezetői és a közvélemény alakítói akciójuk hitelesítésére. „Elítélünk minden, a román és magyar közösség viszonyának aláásását célzó törekvést, a meghurcoltakkal pedig szolidaritást vállalva ajánljuk fel jogi és politikai segítségünket” – szerepel a közleményben.

Hirdetés