Európai CIA-t kér Belgium

Vége az európai biztonsági individualizmusnak. Titkosszolgák, egyesüljetek! Legalábbis erre szólít fel a belga miniszterelnök.
Hirdetés

Szorosabb európai és nemzetközi együttműködésre van szükség, jelentette ki Charles Michel, Belgium miniszterelnöke egy televíziós interjúban. Ezúttal azonban a belga kormányfő nem állt meg a migránsválságra és az ISIS-terrorra adott impotens EU-szlogen mantrázásánál. Konkrét követeléssel állt elő, nevezetesen azzal, hogy hozzanak létre egy európai titkosszolgálatot, mégpedig az amerikai CIA mintájára.

Egy ilyen jellegű szuperszervezet létrehozása Michel szerint azért szükséges, mert a jelenlegi helyzetben a nemzeti titkosszolgálatok együttműködése egyáltalán nem kielégítő: „Láthattuk, hogy noha más titkosszolgálatoknak sikerült adatokat szerezniük a párizsi támadókról, nem tudták azokat velünk hatékonyan megosztani, hogy megelőzhessük a merényleteket.”

A belga miniszterelnök határozott fellépéséhez feltételezhetően az is hozzájárult, hogy a 11 millió lakosú EU-tagállamból jelentkezett a legtöbb európai önkéntes, aki harcolni akart az Iszlám Állam oldalán. Továbbá a november 13-i mészárlások legalább két elkövetője Belgiumban élt, és az egész terrorakció értelmi szerzője is belga állampolgár volt.

Hirdetés