Eltűnt a román trikolór Sepsiszentgyörgyön, székely zászlóra cserélték

Cirkusz lesz, mert jön december 1.
Hirdetés

Hétfőre virradóra eltűnt a román katona emlékművénél álló árbocon lengedező piros-sárga-kék zászló Sepsiszentgyörgyön. És nemcsak eltűnt, de az ismeretlen tettesek ki is cserélték… székely lobogóra. Ioan Popa, a Kovászna megyei rendőrkapitányság parancsnoka az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a nem kívánt esemény hétfőn reggel 6.30 és 7 óra között történt, éppen abban az időszakban, amikor a rendőrjárőrök cseréjére került sor.  A rendőrparancsnok hozzátette: addig nem nyugszanak, amíg kézre nem kerítik a tetteseket.

A Kovászna megyei prefektus hivatala közleményben tudatta, hogy a történteket a román nemzeti lobogó és a román nemzeti ünnep meggyalázásának tekinti. A prefektus hivatala emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban egy egész sor törvénymódosítást kezdeményezett a román nemzeti lobogó kitűzésére és a románellenes szélsőséges nacionalista megnyilvánulások visszaszorítására. Mint említette: többek között azt javasolta, hogy ismét vezessék be a büntető törvénykönyvbe a román nemzeti jelképek megsértésének a bűntettét.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogyan tűnt el a lobogó. A rendőrség ismeretlen elkövető ellen indított bűnvádi eljárást.

A zászló eltűnését a Kovászna megyei háborús veteránok egyesületének elnöke jelezte, a helyzetről tájékoztatást kapott a prefektúra, a rendőrség és a csendőrség is. Az egyesület elnöke szerint ezután Sebastian Cucu prefektus személyesen vitt a helyszínre egy román trikolórt, amit fel is húztak az eltűnt zászló helyére.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester közleményben ítélte el a román zászló eltávolítását, valamint reményét fejezte ki, hogy a hatóságok minél hamarabb azonosítják és felelősségre vonják a tetteseket. Véleménye szerint „ez a tett provokáció és az volt a célja, hogy megzavarja a magyarok és a románok közti interetnikus békét és városunk csendjét”.

Hirdetés

Az ügy azért kényes, mivel kedden van december 1., Románia nemzeti ünnepe, amikor országszerte ünnepi ceremóniákat tartanak.

 

(Képünk illusztráció)

Hirdetés