Magyarul beszélt a Deichmannban – kirúgták

A Facebook-on bojkottot hirdettek a cég ellen a felvidéki nő elbocsátása miatt.
Hirdetés

Eddig több mint hatszázan kedvelték azt Facebook-közösséget, amely bojkottot hirdetett a Deichmann cipőbolt-hálózat ellen, amely állításuk szerint azért bocsátotta el egyik alkalmazottját, mivel az magyarul beszélt a cég somorjai boltjában.

„Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sokan vagyunk, és megpróbálunk nyomást gyakorolni ez esetben a Deichmannra, hogy bocsássa el rasszista, magyargyűlölő menedzsereit, és vegye vissza a származása miatt kirúgott magyar hölgyet” – írják a közösség bemutatkozó szövegében.

A somorja.sk portál szerint a bolt megnyitása előtti munka során a nő egyik kollégája „zokon vette, hogy az anyanyelvemen szólok a szintén magyar, Dunaszerdahelyről érkező kollégához, valamint a telefonjaimat is magyarul intézem. Meg is jegyezték akkor többen, ha megjön a területi és a regionális menedzser, legyek inkább csendben, mert nem szeretik, ha valaki magyarul beszél” – nyilatkozta a nő a portálnak.

A bolt megnyitása után a nő magyarul beszélt a magyar vásárlókkal, szlovákul a szlovákokkal. Ezt követően a Deichmann területi menedzsere elbocsátotta állásából. A felettes azt mondta neki: miután belép valaki a boltba, nem köszönhet az eladó automatikusan magyarul, csakis szlovákul. A nő szerint az sem hatotta meg a főnököt, hogy a 12 ezres lakosú Somorján mintegy hétezer magyar él.

Hirdetés

A trafik.sk hírportál megkeresésére Radovan Fojt, a Deichmann cseh- és szlovák divíziójának marketingvezetője cáfolta, hogy a nőt azért bocsátották volna el, mivel magyarul beszélt, de az okot nem árulta el. Azt mondta: „a munkajog és a személyes adatok védelme” miatt nem tudnak az alkalmazottakról nyilatkozni.

FRISSÍTÉS: Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Deichmann Magyarország tagadja a nemzetiségi diszkrimináció vádját. Az állásfoglalásról szóló cikkünket itt olvashatják.

Hirdetés