Megpróbálták megfélemlíteni az ISU-ügyben nyomozó újságírót

Durva dolgokat derített ki a Colectiv-tragédia kapcsán.
Hirdetés

Két gyanús egyén megfigyelte Cătălin Tolontan újságíró lakását, miután a Gazeta Sporturilor napilap oknyomozója súlyos dolgokat leplezett le a Colectiv-tűzvészben érintett bukaresti készenléti felügyelőséggel (ISU) kapcsolatban.

Tolontan szerint nem lepte meg, hogy megfigyelik, egy korábbi oknyomozása során is volt már hasonló figyelemben része.

Az újságíró kollégáival együtt szerdán tette közzé oknyomozó anyagát, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a bukaresti ISU-nak igenis tudomása volt a Colectiv klub működéséről, holott ezt korábban tagadták.

Az anyag szerint az ISU-t öt héttel az október 30-i Colectiv-tragédia előtt értesítette az Emagic rendezvényszervező cég, hogy a Colectivben és a klubnak otthont adó egykori gyárépület egyik emeletén sok ezer résztvevős programokat rendeznek. Az ISU ennek ellenére nem szállt ki a helyszínekre ellenőrzéseket végezni és tűzoltószolgálatot biztosítani. Ha megtette volna – írják Tolontanék –, elkerülhető lett volna a tűzvész, mivel kiderült volna, hogy a Colectiv tűzveszélyes.

Súlyosbítja az ügyet, hogy az Emagic által elküldött faxot az ISU-nál nem is iktatták.

Hirdetés

Az oknyomozó anyag megjelenése után az ISU-nál belső vizsgálat indult, az intézmény három vezetőjét pedig felfüggesztették tisztségéből.

Dacian Cioloş miniszterelnök a szerdai kormányülésen kérte a belügyminisztert, hogy menessze az ISU vezetőit és bizonyosodjon meg róla, hogy ezek az emberek soha többé nem kerülnek hasonló tisztségbe. A kormányfő ugyanakkor kérte az ISU átszervezését is.
 

Hirdetés