Idén már nem tiltják ki a cigizést a kocsmákból

Ma kellett volna szavazzon róla a képviselőház, de levették a napirendről.
Hirdetés

Hétfőn napirendre vették, kedden levették onnan azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a dohányzást a zárt köztereken, a nem szabadtéri munkahelyeken, gyerekek játszóterein, egészségügyi és oktatási intézményekben, illetve azokban az épületekben, amelyekben gyermekvédelmi intézetek működnek.

A javaslat szerdán egyszerűen nem jelent meg a plénum napirendi pontjai között, még kedden visszaküldték az egészségügyi bizottságba anélkül, hogy erről a törvénykezdeményezőket értesítették volna.
 
Több, a Facebookon aktív dohányzásellenes csoport szerint a dohánylobbi állhat a procedurális lépés mögött, és már nem is remélik, hogy a törvényről még ebben az ülésszakban szavaz a parlament. Aurelia Cristea szociáldemokrata képviselő, a törvény kezdeményezője viszont még reménykedik ebben.
 
A visszaküldés oka a Versenytanács egy levele – mondta szerdán az egészségügyi bizottság elnöke, Florin Buicu. A Versenytanács egy olyan kiegészítést kifogásolt, amely megtiltaná cigaretta kihelyezését „kötelezően átjáró jellegű helyeken” – jelentsen ez bármit is.
 
Még ha jövő héten napirendre is kerülne a törvényjavaslat, és meg is szavaznák, valószínűleg akkor sem lépne életbe január elsejétől, mert a kihirdetéssel, a módszertan megfogalmazásával általában jópár hét elmegy.

Hirdetés