Budapest is harapna egyet a kürtőskalácsból

A román szaktárca után a magyar Földművelésügyi Minisztérium is kikürtölte: kezdeményezi a kürtőskalács bejegyeztetését.
Hirdetés

A kürtőskalács, mint „hagyományos különleges termék” uniós bejegyeztetése érdekében lép fel a Földművelésügyi Minisztérium (FM) – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel. A bejegyzett elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz. Erről szakmai párbeszéd zajlik – írta a minisztérium.

A közlemény szerint az elnevezés uniós bejegyzése érdekében benyújtott kérelem elbírálásának van egy nemzeti szakasza, ezt követően pedig egy kéthónapos uniós szakasza. Az FM korábban tájékoztatott, hogy a kürtőskalács kiemelkedő nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről idén januárban. Ezen kívül  a sütemény Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkező termék, amely egyedülálló hagyományos előállítási módjában és  kiemelkedő jelentőségű történetét tekintve.

Egy héttel ezelőtt Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa ugyanakkor szintén arról beszélt, hogy hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot.

Hirdetés