A NATO szolidáris Törökországgal, de önmérsékletet kér

Az észak-atlanti szövetségnek nem hiányzott az orosz-török incidens.
Hirdetés

A NATO szolidaritást vállal Törökországgal és kiáll az ország területi épsége mellett, egyúttal azonban arra szólítja fel az érintett feleket, hogy az orosz vadászbombázó Ankara általi lelövése teremtette „súlyos” helyzetben körültekintően járjanak el és csökkentsék a feszültségeket – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség keddi rendkívüli tanácskozása után.

A NATO politikai döntéshozó szervének, az Észak-atlanti Tanácsnak az összehívását Törökország kezdeményezte a keddi incidens megvitatása végett, amely során a szíriai-török határ térségében egy török F-16-os vadászgép lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót. Stoltenberg sajtótájékoztatóján leszögezte: a szövetség értékelései összhangban vannak a Törökország által közölt információkkal, amelyek szerint az orosz gép megsértette a török légteret.

Eközben a NATO-tagállamok nagykövetei önmérsékletre kérték Ankarát kedden Brüsszelben török kérésre tartott rendkívüli tanácskozásukon. 
A 28 NATO-nagykövet egyike sem vette védelmébe Oroszország cselekedetét, azonban többen is hangot adtak aggodalmuknak, hogy a török légierő a lelövés helyett miért nem kísérte ki inkább az orosz harci gépet a légteréből – mondták a tanácskozáson jelen lévő, ám névtelenül nyilatkozó diplomaták a Reuters hírügynökségnek.

A NATO illetékesei egyetértettek abban, hogy az orosz vadászbombázó megsértette a török légteret. Egy amerikai illetékes szerint az orosz gép átrepült a török légtér egyik két mérföldes beékelődő szakaszán a szíriai Idlíb és Latakia tartományok között, ami azt jelenti: a vadászbombázó mindössze másodpercekre tartózkodott a török légtérben.
 

Hirdetés