A migránsoknak nem akaródzik Romániába jönni

Hiába a kvóta, szívesebben maradnak Olaszországban vagy Görögországban. Erőszakkal pedig nem cipelik ide őket.
Hirdetés

A kötelező befogadási kvóták legfőbb ellenfelei a jelek szerint nem a berzenkedő közép-kelet-európai államok, hanem maguk a menedékkérők. Mihăiță Calimente, a román Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő parlamenti bizottság elnöke szerint ugyanis nem fognak a közeljövőben Romániába érkezni azok a migránsok, akiket Bukarestnek Olaszországtól kellene átvennie, mert nem lehet őket erőszakkal áttelepíteni.

A román hatóságok korábban azt közölték, hogy november végére várják a romániai táborokba az első 300 menedékkérőt, akiket a kötelező uniós kvóták alapján vesznek át más uniós országoktól. Calimente szerint Olaszországban 

megpróbálták azonosítani a migránsokat, de nem jártak sikerrel, 

mert ott szabadon mozoghatnak. Úgy vélte: nem is lesznek egyhamar menedékkérők, akik a schengeni övezethez tartozó Görögország vagy Olaszország helyett Romániát választanák. Mindez persze nem akkora újdonság, mióta azok a bizonyos afgán migránsok elsírták magukat, amikor megtudták, hogy Romániába tévedtek, Magyarország helyett.
 
A parlamenti bizottság kedden meghallgatta Mihai-Răzvan Ungureanunak, a SIE igazgatójának tájékoztatását a migránsválságról, ezt követően pedig a bizottság elnöke úgy nyilatkozott: nem lehet a migráció csökkenésére számítani, de az áradat egyelőre elkerüli Romániát, mert amíg nyitva vannak a migránsok előtt a megszokott útvonalak,
 

semmilyen csábítást nem jelent számukra Románia.  

Hozzátette: a kedvezőtlenre forduló időjárás ellenére továbbra is sokan indulnak útnak, mert attól tartanak, hogy Németország is lezárja határait, és nem fogad több bevándorlót.
 
Az esetleges terrorfenyegetettséggel kapcsolatban Calimente közölte: Romániában jelenleg nem számítanak merényletekre, nem emelték a terrorelhárítás készültségi szintjét. A lehetséges öt fokozat közül a második, „elővigyázatos” szint van érvényben. Azért azt még megjegyezte, hogy nem bátorítják a származási országokban a migránsokat arra, hogy Romániába jöjjenek.

Hirdetés