Visegrádi ifjak: a kisebbség erőforrás, nem fenyegetés

A kolozsvári ifjúsági konferencián elfogadott nyilatkozat a közép-európai együttműködéstől a bevándorláspolitikáig sok mindenre kitér. Hét pontból áll, íme.
Hirdetés

Gőzerővel zajlik Kolozsváron a II. Visegrádi Ifjúsági Konferencia, amelynek résztvevői közös, hét pontból álló nyilatkozatot fogadtak el. A konferenciát a MIÉRT és a Fidelitas közösen szervezi, a rendezvényen nyolc országból több mint száz meghívott vesz részt. 

Az ifjúsági vezetők a dokumentumban kifejezik együttműködési szándékukat a közép-európai régiót érintő kérdésekben, és azon törekvésüket, hogy a nyilatkozat tartalmát közvetítik országuk vezetői, valamint az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP felé.   

A nyilatkozatot 18 ifjúsági szervezet egyhangúlag fogadta el, a dokumentum a következő pontokat tartalmazza:
 

Fiatalok pályakezdési támogatása

A fiatalok önállósodását és családalapítási lehetőségeit támogató politikára van szükség az Európát érintő demográfiai folyamatok kezelésére. A kormányoknak nagyobb figyelmet kellene fordítania a fiatalok lakhatási problémáira és hiteltámogatására. Az ifjúság foglalkoztatottsági problémáit tekintve pedig nagyobb összhangot kell teremteni a munkapiaci elvárások és az oktatás között. 
 

Közép-európai ifjúsági együttműködés

Az aláírók a csereprogramok létrehozását szorgalmazzák a Visegrád 4 Plusz országok fiataljai között. Az Erasmus program már bizonyította a mobilitások jótékony hatását, ennek mintájára kéne támogatni több, középiskolások, egyetemisták és végzett fiatalok közötti tanulmányi és gyakornoki csereprogramot. 
 

A kisebbség és többség közötti kapcsolatok fejlesztése

A kormányzatok és a kisebbségek közötti együttműködést szükséges fejleszteni, főként a fiatalok nyelvoktatása terén. A jogállamiság és szubszidiaritás megerősítése és a kisebbségek elnyomása ellen is felszólalnak az aláírók. Emellett kiemelik, hogy a kisebbségekre erőforrásként és nem fenyegetésként kell tekinteni.
 

Innováció és digitalizáció

Európai Innovációs Platform létrehozását és startup-barát környezet kialakítását szorgalmazza a dokumentum. A 21. századi információs világhoz igazodva pedig ingyenes internet-hozzáférést javasol az oktatási központokban. 
 

Bevándorláspolitika

Szorgalmazzák a Schengeni Egyezmény betartását, a menekültáradatból fakadó feladatok arányos és igazságos elosztását. Továbbá javasolják, hogy a menekültkérelmeket az Európai Unió határain kívül kelljen elbírálni, melynek érdekében fontosnak tartják a jó kapcsolat kialakítását a tranzit és a kibocsátó országokkal.
 

A V4+ partnerországok megsegítése

Az EU-tagsággal rendelkező V4+ országoknak támogatniuk kell partnereiket az európai integrációban, melynek egyik módja például a vízumrendszer megkönnyítése.
 

Regionális együttműködés fejlesztése

A kelet-közép-európai régió sikerének a kulcsa a partnerállamok közötti szorosabb együttműködés. Tudományos, kulturális és gazdasági kooperációra van szükség, például helyi vállalkozások támogatása által. 
 

Hirdetés