Párizs után Brüsszel? Ez van most az Európai Unió központjában

Terrorriadót hirdettek, katonai járőrök vannak az utcán, leállították a metrót, lefújták a tömegrendezvényeket, rendőri készültség a pályaudvarokon. Nem Bagdad ez, hanem Brüsszel.
Hirdetés

FRISSÍTÉS: 

Lakásról lakásra leellenőriztetné Jan Jambon belga belügyminiszter Brüsszel bevándorlók lakta Molenbeek kerületét. „Elfogadhatatlan, hogy nem tudjuk, ki lakik ezekben a közösségekben” – nyilatkozta a politikus. Jambon arról is beszélt: van, hogy tízen is laknak egy olyan lakásban, amelyben hivatalosan csak két ember lakik. Molenbeekben már most óriási a rendőri készültség, a városrész az elmúlt napokban terrornegyedként híresült el.

————————————————————————————————————————

Az Anonymous hackercsoport – amely a múlt héten totális háborút hidetett az Iszlám Állam ellen – szombaton azt állította: bizonyítékuk van rá, hogy az ISIS november 22-én terrorakciókat tervez Párizsban, az Egyesült Államokban, Indonéziában, Libanonban és Olaszországban. A konkrét helyszíneket felsoroló bizonyítékokat átadták a hatóságoknak. 

Hirdetés

————————————————————————————————————————

Belgium fővárosában terrorriadót hirdettek szombat hajnalban, „közvetlen és nagyon komoly fenyegetettségre” hivatkozva. Brüsszelben katonák járőröznek, a metrót leállították, a brüsszelieknek azt tanácsolják, ne menjenek forgalmas helyek, boltok, pályaudvarok közelébe, kerüljék el a bevásárlóközpontokat, koncerteket (például lemondták a francia rocksztár, Johnny Hallyday fellépését is). Lehetséges, hogy a hétvégi tömegrendezvényeket, így a focimeccseket sem tartják meg Brüsszelben.

A brüsszeli polgármester, Yvan Mayeur azt kérte, hogy a népszerű helyeken lévő üzletek és bevásárlóközpontok zárjanak be. Meg is nevezett területeket. Gyakorlatilag a teljes belváros (Pentagone) területén lévő boltok bezárását kérte, de más népszerű vásárlóutcákat, sportlétesítményeket, mozikat is bezáratna. A város nagyjából felét konkrétan bezáratta a polgármester a biztonsági intézkedések értelmében – írja az Index, melynek stábja a helyszínen van. A portál tudósítói szerint mindenütt rendvédelmiseket látni, járókelők viszont alig vannak az utcán. Az intézkedések alól a kocsmák és az éttermek jelentik (egyelőre) a kivételt, de akad olyan színház és mozi is, amelyik jelezte: nem enged a terrorfenyegetettségnek, és nem zár be.
 
A Dernière Heure nevű belga lap azt írja, hogy egy éjszakai házkutatás során a Molenbeek nevű városrészben – amely  Brüsszelnek egy főként bevándorlók lakta kerülete, és az elmúlt napokban terrornegyedként híresült el, az „iszlamistasűrűség” miatt – robbanóanyagokat és vegyszereket találtak a rendőrök. Egyelőre nem tudni több részletet. Molenbeekben katonák járőröznek az utcán, a hadsereg ott strázsál a boltok, hipermarketek előtt is.
 
A belga miniszterelnök, Charles Michel arról beszélt a biztonsági tanács ülésén, hogy a párizsihoz hasonló támadásokról kaptak híreket. „A lehetséges célpontok között voltak bevásárlóközpontok, a tömegközlekedés és a nagy tömegesemények. Több helyen, több támadó által elkövetett merénylet fenyegette az országot” – mondta. „Legyenek éberek és óvatosak, de ne essenek pánikba” – kérte a brüsszeli polgároktól a miniszterelnök.
 
Jan Jambon belga belügyminiszter azt nyilatkozta: elképzelhető, hogy hétfőig marad a legmagasabb fokú biztonsági készültség és a rendkívüli intézkedések.

Hirdetés