Nem menekültként szivárognak be Európába a dzsihadisták

Legfeljebb csak egy-két esetben – mondta az EU terrorizmus elleni koordinátora.
Hirdetés

Az EU terrorizmus elleni koordinátora elvetette pénteken azt az állítást, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosai magukat menekültnek álcázva jutnak be az unióba.

Gilles de Kerchove az RFI/France 24 nevű francia műsorszórónak nyilatkozva azt mondta, nem hiszi, hogy az IÁ ily módon szivárog be Európába. 
 
„Ha akad is egy-két eset – és ezeket még ellenőrizni kell –, az is valószínűleg az IÁ taktikai jellegű manővere, hogy kétségeket ébresszen, és elbizonytalanodást okozzon abban a kérdésben, hogy kell-e segítenünk a menekülteket” – fogalmazott az unió terrorizmussal kapcsolatos kédésekben illetékes főtisztviselője.
 
Gilles de Kerchove szerint nem lenne helyes „beleesni abba a csapdába, hogy összekapcsolják a bevándorlást és a terrorizmust”.
 
A koordinátor egy másik nyilatkozatában jobb együttműködésre szólította fel az EU-tagállamokat. „Azt kívánom, hogy a SIS (a schengeni övezet rendészeti adatbázisa) minden értesülést tartalmazzon a külföldi harcosokról és az ellopott szíriai, iraki útlevelekről” – mondta a dpa német hírügynökség ismertetése szerint.

Hirdetés