Pénzt vesztett a katolikus egyház a The Telegraph miatt

A brit lap a máriaradnai kegytemplomot Disneylandhez hasonlító cikke rendesen bekavart az egyháznak.
Hirdetés

A román fejlesztési minisztérium három hónapra felfüggesztette az Arad megyei Máriaradnai Pápai Bazilika és a ferences kolostor felújítására szánt pénz folyósítását a The Telegraph-ban megjelenő augusztusi cikk miatt. A brit lap azt írta az egyik legfontosabb római katolikus Mária-kegyhelyről, hogy szakszerűtlen felújítása miatt jelenleg leginkább egy Disney-kastélyra hasonlít. A cikk szerzője azt állította tényfeltáró cikkében, hogy az eredeti kőlapokat Németországban tették pénzzé, helyette pedig ipari vöröstéglát használtak.

A Temesvári Római Katolikus Püspökség a cikk megjelenése után visszautasította a lap értesüléseit. Hangsúlyozták: nem adtak el semmilyen kőlapokat Németországban, és a még folyamatban lévő felújítás megalapozott tanulmánytervekre támaszkodik, szem előtt tartva a műemlék történetét és jelentőségét. Az állításokkal ellentétben, az épület szerkezetében lévő eredeti építőanyagokat használták fel restaurálva, rehabilitálva.

A szándékos félrevezetés meghozta az eredményét, a fejlesztési minisztérium a cikk miatt ugyanis 90 napra blokkolta az EU-s pénzt a püspökség számára – nyilatkozta szerdán a Mediafaxnak a püspökségi kancelláriaigazgató. A restaurálási munkálatok ellenőrzése után – bár az igazgató szerint mindent rendben találtak – költségkorrekciót kezdeményeztek, melynek nyomán az egyház elvesztett mintegy egymillió lejt.

A kegytemplomból és kolostorból álló együttes felújítása 2012-ben kezdődött el európai uniós forrásból, mintegy 10 millió eurós költséggel. A kegyhely teljes felújítása november végére készülhet el, avatását pedig januárra tervezik. Jelenleg évente mintegy 80 ezer hívő látogatja a templomot, az egyház reménye szerint átadása után ez a szám a duplájára emelkedik.

Hirdetés