Iszlamista hitszónokot tartóztattak le Magyarországon

Legalábbis a Blikk szerint a Lőkösházánál elfogott egyik férfi Trevor Brooks, muszlim nevén Abu Izzadeen. Angliában lecsukták, mert dicsőítette a terrorista akciókat, és pénzt szerzett rájuk.
Hirdetés

Iszlamista hitszónok az egyik férfi a kettő közül, akiket a magyar rendőrség Lőkösházánál szedett le szombaton egy Bukarestbe tartó nemzetközi vonatról – írja a Blikk saját nyomozására hivatkozva. A 40 éves B. Trevor a lap szerint Trevor Brooks, felvett muszlim nevén Abu Izzadeen.

A jamaicai származású, 1975-ös születésű Brooks 18 évesen tért át az iszlám hitre, majd a hírhedt iszlamista hitszónok, a ma már Amerikában életfogytigalni börtönbüntetését töltő Abu Hamza befolyása alá került. Később Pakisztánban és Afganisztánban is járt, ahol  terrorista kiképzésben részesült – ezt ő maga állította a Wikipédia szerint. 
 
Az Al Ghurabaa nevű, 2006-ban terrorvád miatt betiltott szervezet szónokaként működött, majd 2007-ben a brit rendőrség letartóztatta terrorizmusra felbujtás vádjával. 2008-ban négy és fél évre ítélték el a terrorizmus támogatása miatt, a bíróság ejtette a felbujtás vádját. 
 
Szabadulása után nem hagyhatta volna el Nagy-Britannia területét a rendőrség értesítése nélkül. Áprilisban útlevélért folyamodott, de nem kapta meg, mert az angol hatóságok tartottak attól, hogy Szíriába utazik, és csatlakozik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez.
 
Brooks-ot és egy társát még november 14-én igazoltatták a román vasúti határátkelőnél, mire egyikük egy brit jogosítványt, másikuk csak egy Koránt mutatott fel. Az esetről a rendőrség csak ma adott ki közleményt.

Hirdetés