Alkotmányos a levélszavazás, elutasították az RMDSZ és az ALDE kifogásait

Szavazhatnak levélben a külföldi román állampolgárok.
Hirdetés

Elutasította szerdán az alkotmánybíróság az RMDSZ és az ALDE kifogásait a külföldön élő román állampolgárok levélszavazásáról szóló törvény ellen.

A jogszabályt október végén fogadta el a képviselőház, az RMDSZ azonban tiltakozott ellene és közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, ezt pedig az ALDE is támogatta.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az a kifogásuk a törvény ellen, hogy a levélszavazásnak ez a módja nem biztosítja a szavazás egyetemességét, titkosságát, és diszkriminatív is.

Valójában az a baja az RMDSZ-nek a jogszabállyal – amint azt Márton Árpád képviselő is pedzegette –, hogy ha a külföldön élő román állampolgárok nagy számban szavaznak, az RMDSZ esélye csökken az öt százalékos parlamenti küszöb elérésére.

Még szerencse, hogy az RMDSZ-ben bölcsen előre látták a helyzetet, és kezdeményezésükre a választási törvénybe bekerült az alternatív küszöb, amelyet teljesítve az RMDSZ akkor is bejut a parlamentbe – kevesebb képviselővel ugyan –, ha nem éri el az öt százalékos küszöböt s így a magyarság nem marad képviselet nélkül.

Hirdetés