Újabb minisztercserére kényszerült Dacian Cioloș

Megalázták, majd megszavazták a parlament szakbizottságai Cristina Gusethet az igazságügyminiszteri posztra. Cioloș inkább visszavonta, és üzleti jogászt jelölt a tisztségre.
Hirdetés

Még egy minisztercserét hajtott végre éjszaka Dacian Cioloș kijelölt miniszterelnök készülő szakértői kormányában. Az igazságügyi tárca élére vasárnap Cristina Gusethet jelölte, a romániai Freedom House vezetőjét, aki viszont a hétfői parlamenti meghallgatáson időnként habogott, majd beismerte felkészületlenségét, és megígérte, fel fog készülni a feladatra.

A képviselőház és a szenátus jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottságai ennek ellenére jóváhagyták 41 (igen) – 6 (nem) – 6 (tartózkodás) arányban, hogy ő vezesse az igazságügyi tárcát. Cioloș viszont az éjszaka folyamán visszavonta jelölését, ma reggel pedig Mihai Selegeant javasolta a posztra. A visszavonást azzal indokolta, hogy nem szeretné az alakuló kormány hitelét semmiképpen sem veszélyeztetni.
 
 

Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel încrederea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru…

Posted by Dacian Ciolos on Monday, November 16, 2015

 
Mihai Selegeant ma délelőtt fogják meghallgatni a szakbizottságok tagjai, ezért a plénumbeli szavazást az új kormányról fél egyre halasztották.
 
Mihai Selegean 40 éves, a Bukaresti Egyetemen végzett jogot, majd 2000-2001-ben a budapesti CEU-n tanult üzleti jogot. Jelenleg a BRD (Román Fejlesztési Bank) jogi igazgatója.
 
Cristina Guseth a hétfői meghallgatásán elmondta, hogy nem jogot végzett (ezt már korábban is felrótták neki), de 25 éve védi a jogállamot a Freedom House keretében, és mivel gyakran tárgyalt bírókkal, ügyészekkel, rendőrtisztekkel, ismeri a romániai igazságügy problémáit. Említette, hogy Európában sem mindenhol jogi végzettségű személy az igazságügyi tárcavezető, Franciaországban ezt egy közgazdászra, Nagy-Britanniában a The Times újságírójára, Svédországban egy vegyészre bízták.
 
Ő olyan stratégiákat, közpolitikákat ültetett volna gyakorlatba, amely az igazságügyi rendszer menedzsmentjét javította volna, hatékonyabbá tette volna az elkobzott vagyonok kezelését, értékesítését, biztosította volna a bírók, ügyészek kiválasztásának átlatható, érdemen alapuló módját, megerősítette volna a legfelső bíróság szerepét a joggyakorlat egységesítésében, jobban bevonta volna a civil társadalmat, javított volna a büntetésvégrehajtás feltételein és a bíróságok, ügyészségek kapacitásán.
 
A honatyák azzal hozták zavarba, amikor rákérdeztek arra, hogyan szeretné átalakítani a mentelmi jogot, majd egyikük azt javasolta, mondjon le a miniszterjelöltségről.
 
A meghallgatásban ezután szünetet iktattak be, majd a sajtó nélkül tanácskoztak a bizottságok tagjai, végül jóváhagyták Guseth jelölését a miniszteri tisztségre.
 
Megalázó tapasztalat volt a meghallgatás – nyilatkozta utána Guseth a sajtónak, de azt ígérte, mindent meg fog tenni a hazai igazságügyi rendszer javításáért. Ugyan nincs jogi képzettsége, de fel tud készülni a tisztségre, és képviselni tudná azokat, akik szintén jogi képzettség nélkül kénytelenek a bírósághoz fordulni, mondta. Bevallotta, nem tudta a honatyák szemébe mondani, hogy az ő mentelmi jogukat szeretné megváltoztatni, mert ők azok, akikkel miniszterként is együtt kell majd működnie.
 
Cristina Guseth már a második javaslata volt Dacian Cioloșnak, akit vissza kellett vonnia Andrei Baciu fiatal szívsebész után. A rezidens orvosnak nemcsak azt rótták fel, hogy korábban modellkedett, és alsóneműs képei terjedtek a Facebookon, hanem azt is, hogy nincs tapasztalata egészségügyi intézmények vezetésében.

Hirdetés