Eurokrata lesz az igazságügyminiszter

Már ha tényleg miniszter lesz az immár harmadik jelöltből. Nehéz dolga van Cioloş-nak az igazságügyi tárcával.
Hirdetés

Mégsem az üzleti jogász Mihai Selegeant jelöli Dacian Cioloş hivatalosan az igazságügyi tárca élére alakuló, szakértői kormányában – jelezték nem hivatalos, hanem politikai források a Mediafax hírügynökségnek.

A parlamenthez benyújtott, írásbeli jelölés már Raluca Prună nevét tartalmazza, aki az Európai Bizottság egy magas beosztású tisztségviselője. Mivel ő még nincs az országban, nem is tudják meghallgatni a parlament szakbizottságai ma délelőtt, ezért halasztják a teljes kormány beiktatását célzó, plénumbeli szavazást is.
 
Raluca Pruna a jobbszélen | A kép forrása: www.cc.lu
 
Raluca Prună a kép jobb szélén | A kép forrása: www.cc.lu
 
Dacian Cioloş vasárnap még Cristina Gusethet, a romániai Freedom House vezetőjét jelölte a tárca élére, ő azonban nem teljesített fényesen tegnap a parlament szakbizottságai előtt. Éjszaka Cioloş visszavonta a jelölését, és Mihai Selegeant, a BRD bank jogi igazgatóját javasolta miniszternek.
 
Az ő jelöléséről a szakbizottságok tagjait állítólag nem hivatalosan értesítették, és kedd reggel járt is a parlamentben a képviselőház elnökének, Valeriu Zgoneának az irodájában. Arról egyelőre nem tudni, hogy ott mi történt, Cioloş új jelöltje viszont Raluca Prună lett. Az új javaslat állítólag már beérkezett a képviselőház jogi bizottságának asztalára.
 
Dacian Cioloş Facebook-bejegyzésben azzal indokolta Cristina Guseth visszaléptetését, hogy nem szeretné az alakuló kormány hitelét semmiképpen sem veszélyeztetni.
 

Hirdetés