Összecsapások a sztrájk bénította Görögországban

Szinte a teljes állami szféra leállt Görögországban 24 órás általános sztrájkra. A rohamrendőrök nem sztrájkoltak.
Hirdetés

Erőszakos összecsapások tarkították a 24 órás általános sztrájk alkalmából szervezett tüntetéseket Athénban. Most csütörtökön szembesült az első általános sztrájkkal Alexisz Ciprasz új, baloldali kormánya – írja a Mediafax.

Három tüntető felvonulás is volt ma a görög fővárosban a nemzetközi hitelezők kérte új adóemelések és kiadáscsökkentések bevezetése ellen, a rendőrség becslése szerint mintegy 25 ezres összlétszámmal. Amikor az egyik a parlament előtt haladt el, fiatalok egy kisebb csoportja kivált belőle, és Molotov-koktélokat dobott a rendőrökre. A rohamrendőrök könnygázzal és hanggránáttal válaszoltak.
 
Az erőszak miatt a tüntetők szétszéledtek, a kedélyek gyorsan lecsillapodtak. Ezek az összecsapások messze nem voltak olyan hosszúak és erőszakosak, mint korábban, a görög válság kirobbanásakor. A rendőrség szerint egy rendőr megsérült, mikor három férfi támadt rá. Fejsérülései ellátása után kiengedték a kórházból.
 
A 24 órás általános sztrájk miatt bezártak a közintézmények, az iskolák, múzeumok, gyógyszertárak, kiesések voltak a közszállításban, több tucat belföldi repülőjáratot töröltek. Nem működött az athéni metró és az elővárosi vonatok, az autóbuszok és trolibuszok csökkentett járatszámmal közlekedtek. Az újságírók azzal csatlakoztak a tiltakozó akciókhoz, hogy csak a sztrájkról tudósítottak, mi több, az ügyvédek is csökkentették tevékenységüket.
 
Tízezer ember békésen tüntetett a második legnagyobb görög városban, Thesszalonikiben.
 
A görög munkások a nemzetközi hitelezők kikövetelte megszorító intézkedések ellen tiltakoznak, amelyeket a harmadik nemzetközi mentőcsomag feltételéül szabtak. A szeptemberben újraválasztott Alexisz Ciprasz ebbe annak ellenére belement, hogy előtte kampányolt ellenük, mivel meg szerette volna akadályozni, hogy Görögország fizetésképtelenné váljon, és ki kelljen lépnie az euróövezetből.

Hirdetés