Megszavazták a béremelést – már csak pénz kell hozzá

Az is teljes mellszélességgel támogatta, aki eddig ellenezte. Óriási teher a költségvetésen.
Hirdetés

Elsöprő többséggel szavazta meg szerdán a képviselőház azt a törvénymódosítást, amely nyomán december elsejétől tíz százalékkal növekedhet minden közalkalmazott bére. A kezdeményezést a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtotta be módosító javaslatként 
a 35/2015-ös sürgősségi kormányrendelethez, amelyben az egészségügyi dolgozók 25 százalékos béremeléséről döntöttek.

A 318 jelen levő képviselő közül 311 megszavazta a jogszabályt, heten tartózkodtak, egy honatya pedig nemmel szavazott.

Az ügy szépséghibája, hogy egyelőre nem tudni, honnan teremtsék elő a pénzt. A PSD ugyanis fű alatt terjesztette be az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló jogszabályhoz a minden közalkalmazott számára tízszázalékos emelést kimondó módosítást, amelyről először kedden, egy nappal a végszavazás előtt értesültek a honatyák. Az ellenzéki liberálisok már akkor jelezték, hogy erre nincs keret, de senki nem hallgatott rájuk – szerdán meg már ők is az emelésre szavaztak.

A módosítás nyomán ötmilliárd lejjel nőne a 2016-os költségvetési hiány. Vagyis egyértelmű, hogy a Victor Ponta miniszterelnök lemondása nyomán jelenleg már csak ügyvivő kormányban részt vevő PSD fricskaként nyújtotta be a módosítást, egyszerűen azért, hogy megnehezítse a hamarosan felálló szakértői kabinet munkáját.

A jogszabály most Klaus Johannis államfő elé kerül kihirdetésre, aki azonban egyszer visszaküldheti azt megfontolásra a parlamentnek.
 

Hirdetés