Újabb tíz égési sérültet vittek külföldre

Kilencet brit, egyet pedig egy norvég kórházban kezelnek a Colectiv-tragédia sérültjei közül.
Hirdetés

A Colectiv-tragédiában megsérültek közül tízet szállított külföldi kórházakba vasárnap este a NATO egy kórházzá alakított repülőgépe. Kilencet brit, egyet pedig norvég kórházban fognak kezelni. 

Eredetileg 12 beteg szállítását tervezték a NATO-géppel, amely vasárnap este érkezett Bukarestbe a védelmi minisztérium kérésére, de kettőnek az állapota rosszabbodott, ezért egyelőre lemondtak a külföldre szállításukról – nyilatkozta Raed Arafat katasztrófavédelemmel megbízott államtitkár.
 
Vasárnapig 21 súlyos sérültet vettek át belgiumi, hollandiai, ausztriai, izraeli és németországi kórházak. Őket a SMURD rohammentő szolgálat gépével, illetve a román hadsereg kórházgépeivel vitték külföldre. A NATO – repülő intenzív osztállyá alakított – C17-es lökhajtásos kórházgépe viszont feleannyi idő alatt tudja megtenni a távokat, mint a román hadsereg  C-27 J Spartan szállítógépei.
 
A bukaresti kórházakban ápolt életveszélyes sérültek száma az egészségügyi miniszter szerint meghaladja a harmincat. A halálos áldozatok száma ma elérte a 45-öt.
 
A hatóságok egyelőre letettek arról, hogy Magyarországra szállítsák a múlt heti bukaresti tűzvész egyes sebesült áldozatait. Az MTI úgy értesült, hogy a magyar felajánlás a kevésbé súlyos sérültek kezelésére vonatkozott. Az ebbe a kategóriába eső sérültek állítólag nem kívántak élni a külföldi gyógykezelés lehetőségével, amely megnehezítette volna, hogy családjuk mellettük maradjon.
 
A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.
 

A videó a védelmi minisztérium egy korábbi felvétele a betegek szállításáról Spartan repülőgéppel.

 

Hirdetés