Johannis nem akar kölcsönözni a Pruton túli „testvéreknek”

Az államfő finoman utalt arra, hogy Moldova csak akkor kapja meg a 150 milliós hitelt, ha EU-párti kormányt alakít.
Hirdetés

Klaus Johannis államfő hétfőn visszaküldte a parlamentnek megfontolásra azt a törvényt, amellyel a bukaresti törvényhozás a – bukaresti és a chișinăui kormány között egy hónapja kötött – 150 millió eurós hitelmegállapodást ratifikálta.

Az elnök szerint „nem időszerű” a – három tételben lehívható, öt éven belül visszatérítendő – hitel folyósítása Moldovának, „amíg nem vehető biztosra, hogy folytatódnak a reformok, és Moldova betartja az Európai Unióval között társulási egyezményben vállalt kötelezettségeit”. Johannis gyakorlatilag azt üzente ezzel a másik román nyelvű államnak:

csak akkor segít féken tartani a költségvetési hiányt, ha a volt szovjet tagköztársaságban Európa-párti kormány alakul.

Október 29-én a moldovai parlament megvonta a bizalmat Valeriu Streleț miniszterelnök júliusban hivatalba lépett Európa-párti koalíciós kormányától. A koalíción belüli feszültségek annak nyomán éleződtek ki, hogy – mintegy 260 millió dolláros korrupciós ügylet vádjával – őrizetbe vették Vlad Filatot, Moldova korábbi miniszterelnökét, a megbukott koalícióban is szerepet vállaló liberális demokraták politikusát. A bizalmi voksok ezért a Liberális Demokrata Párt egyes képviselői saját kormányuk ellen szavaztak.

Nicolae Timofti moldovai államfő hétfőn kezd egyeztetéseket a parlamenti pártokkal egy új kormány alakítása érdekében. Az elnök felhívást intézett az eddigi kormánykoalíció pártjaihoz, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket és biztosítsák a szükséges parlamenti többséget egy Európa-párti kormány beiktatásához,

a 2014 decemberében kifejezett választói akarattal összhangban.

Hirdetés

Moldova tavaly – dacolva Oroszország ellenkezésével – társulási megállapodást kötött az EU-val. Ennek nyomán az oroszok behozatali tilalmat rendeltek el a moldovai zöldségre, gyümölcsre és borra. Moldovának a Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny sávjában zömmel orosz ajkú a lakosság, és a területet a szakadár „Dnyeszter menti Köztársaság” tartja ellenőrzése alatt orosz katonai oltalom mellett.

Hirdetés