Őrizetben töltötte az éjszakát Piedone

A Colectivben történt tűzeset miatt a kerületi polgármester mellett a pirotechnikai cég tulajdonosait és alkalmazottait is őrizetbe vették.
Hirdetés

Őrizetbe vette pénteken a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Critian Popescu Piedonét, Bukarest negyedik kerületének két nappal korábban lemondott volt polgármesterét, aki kiállította a múlt heti, 35 halálos áldozatot követelő tűzvészben leégett Colectiv klub működési engedélyét.

A DNA csütörtökön vette át a vizsgálatot a legfőbb ügyészségtől a szórakozóhely működési engedélyének kiadása és a dokumentumban foglalt feltételek betartatása ügyében. A vádhatóság többórás kihallgatás után péntek éjszaka elrendelte Piedone őrizetbe vételét, és

előzetes letartóztatását kezdeményezte.

Az ügyészek szerint a volt elöljáró a tűzrendészeti szabályokat figyelmen kívül hagyva, törvénytelenül adott működési engedélyt a klubnak, és ezzel hivatali visszaélést követetett el, amellyel több mint 60 ezer lejnyi jogtalan haszonhoz juttatta a részvényeseket. A klub tulajdonosait már kedden előzetes letartóztatásba helyezték.

Pénteken őrizetbe vették annak a pirotechnikai cégnek a tulajdonosait és alkalmazottait is, amely a végzetesnek bizonyult tűzijátékot rendezte a múlt pénteki rock-koncerten. A Colectiv klubban dolgozó pirotechnikusokat gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, a cég két részvényesét pedig azzal, hogy a tragédia hajnalán megpróbálták eltüntetni az őket terhelő bizonyítékokat.

Már a tragédia másnapján kiderült:

a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok.

Hirdetés

A román előírások szerint a teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen használható ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés – feltehetően takarékossági okokból – gyúlékony anyagból készült.

A Colectiv klub tulajdonosai úgy kerülték meg a tűzoltósági engedély igénylését – amelynek megszerzésére nem lett volna esélyük – hogy egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kértek és kaptak engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell a tűzoltóságtól is engedélyt kérniük. Az egy éve működő Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.

Fotó: cotidianul.ro

Hirdetés