Nem kelt el Faludy Kossuth-díja

Leginkább félsikernek minősíthető a költő személyes hagyatékából rendezett árverés.
Hirdetés

A Faludy-hagyatékból 113 tétel került kalapács alá – köztük a költő kiadatlan erotikus és más témájú versei, levelek, személyes tárgyak, valamint köteteinek autográf javításokkal ellátott szerzői példányai –, nagy részük kikiáltási áron, vételi megbízással talált gazdára a budapesti Pintér Aukciósházban tartott árverésen. Faludy 1,5 millió forintért kínált Kossuth-díja mellett eladatlan maradt több kitüntetése is, köztük a doktori címről szóló oklevele, és a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztje.

A költő bordó bögréjének az ára ötezer forintról 12 ezer forintra emelkedett, kedvenc sakk-készletének az árát, amelyet 40 ezer forinttól kínáltak az érdeklődőknek, végül 70 ezer forintnál ütötték le. Élénk licitemelkedés mellett talált gazdára kanadai bevándorlási azonosító kártyája, amely 42 ezer forintért kelt, kikiáltási ára 10 ezer forint volt. A Kass János által készített, Fejek című sorozat egyik darabja kikiáltási árának majdnem a duplájáért, 70 ezer forintért cserélt gazdát. Faludy szamovárját 42 ezer forintért, kézzel készített nyakláncát 17 ezer forintért vették meg. A költő kék sétaesernyőjéért kikiáltási árának dupláját, 20 ezer forintot fizettek.

Faludy Fanny, a költő özvegye az árverés után az MTI-nek elmondta, hogy elégedett az aukció eredményével. Korábban pedig arról beszélt, hogy az aukción befolyó összeget a Faludy-hagyaték egyben tartására fordítja majd.
 
Az árverésen jelen levő média – így a Mandiner és a 444.hu – tudósítása szerint azonban az esemény kissé lehangolóra sikerült. A liciten pár tucatnyian jelentek meg, és a legértékesebb tárgyak nem találtak gazdára.
 
Mint arról beszámoltunk, Faludy Fanni, a költő özvegye azért döntött a személyes hagyaték elárverezése mellett, hogy létrehozhassa férje emlékszobáját. Egy ideig ugyan próbálkozott, hogy állami támogatás nélkül megpróbáljon kialakítani egy emlékhelyet, de ez nem jött össze. 
 

Fotók: Pintér Aukciósház honlapja

Hirdetés