39-re emelkedett a bukaresti tűzvész halálos áldozatainak száma

Egy héttel a Colectivban bekövetkezett tragédia után, szombat reggel újabb sérült fiatalok adták fel a küzdelmet.
Hirdetés

Szombat reggel Raed Arafat államtitkár közölte, hogy újabb két fiatal halt meg a Colectiv szórakozóhelyen egy héttel ezelőtt történt tűzvész túlélői közül. Mindkettőjüket a fővárosi égési sérültek kórházában kezelték. Nem sokkal később hasonló hír érkezett az egyetemi sürgősségi kórházból is. A kórházigazgató tájékoztatta a sajtót arról, hogy egy férfi életét vesztette.

A Mediafax szerint az egyik elhunyt az a 40 éves bukaresti férfi volt, akit Izraelbe szállítottak volna, ahol 20-30 százalékkal nőtt volna a túlélési esélye. A páciens iratai már készen álltak, a Tel Aviv-i mentőcsoport is megérkezett érte, amikor utolsó pillanatban állapota kritikussá vált, ezért lemondták a repülőutat. Később meghalt.

A bukaresti tűzvész további három sebesültje halt bele szombaton sérüléseibe, később még tovább nőtt az áldozatok száma.

Szombatra virradóra a tűzvész 16 súlyos sérültjét két – kórházzá alakított – katonai repülőgéppel Rotterdamba, illetve Brüsszelbe vitték. A Hollandiába szállított sérültek közül ketten a repülőgép földet érése után meghaltak. Négy sebesült a bukaresti kórházakban halt meg. Szombaton további két sebesültet visznek a SMURD mentőszolgálat repülői Bécsbe.

Sorin Cîmpeanu ideiglenes miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó.

Az ilyen súlyos égési sérülések esetében páciensenként 100-150 ezer eurós kezelési költséggel lehet számolni, így

a tragédia sebesültjeinek kezelési költsége 13-15 millió euróra emelkedhet,

amit főleg a kormány tartalékalapjából fedeznek – közölte. Szombat reggel a tragédia 107 füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett sebesültjét ápolták bukaresti kórházakban,

közülük 48-nak az állapota súlyos, életveszélyes. Az ideiglenes kormányfő szerint vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette: valószínűleg Nagy Britannia is vállalja néhány ember kezelését.

Hirdetés

Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cîmpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy

Magyarország is felajánlotta segítéségét.

A magyar honvédelmi miniszter felajánlása szerint Budapest a bukaresti tűzvész öt sérültjének kezelését tudná átvenni – közölte a román ideiglenes miniszterelnök.

Frissítés: 

15 óra után jelentették az égési sérültekkel foglalkozó kórházból, hogy még egy személy: egy 33 éves nő is elhunyt. Ezzel 39-re emelkedett a halálos áldozatok száma. 

Fotó: Hotnews

Hirdetés