Már a baszkok is függetlenednének

Bár jelentős autonómiával rendelkeznek, terhesnek érzik Madrid uralmát.
Hirdetés

Baszkföld függetlenségéről szóló népszavazás megtartását tenné lehetővé az a jogszabálytervezet, amelyet a baloldali nacionalista Eh Bildu pártszövetség nyújtott be a baszk parlamentnek kedden Vitoriában.

Hasier Arraiz szóvivő hangsúlyozta: saját politikai, gazdasági és társadalmi jövőjük birtokosai akarnak lenni, ezért a javaslat célja, hogy jogalapot teremtsen népszavazások megtartására.

Ha az előterjesztést megszavazzák, de annak alkalmazását a bíróság megakadályozza, akkor következik a „politikai konfrontáció forgatókönyve”. „Fel vagyunk készülve a következményekre” – mondta, utalva arra, hogy a katalán népszavazási kezdeményezést a spanyol kormány az alkotmánybíróságon támadta meg.

A baszk politikus elismerte, hogy a tervezetük időzítése nem véletlen, úgy látják, hogy

a Katalóniában zajló események miatt később még nehezebb lenne végrehajtani függetlenségi elképzeléseiket.

A pártszövetség úgy tervezi, hogy egy éven belül megtartanák a népszavazást Baszkföldön, még mielőtt a baszk parlament mandátuma lejár, és választásokat kell tartani az autonóm közösségben.

Az Eh Bildu 21 képviselőjével a baszk parlament második legnagyobb frakcióját alkotja, javaslatának elfogadásához a 75 fős törvényhozásban támogatókat kell szereznie.

Elsősorban a baszk kormánypártot, a jobboldali nacionalista Baszk Nacionalista Pártot (PNV) szeretnék maguk mellé állítani.

Az Eh Bildu nem elégedett a függetlenség jelenlegi formájával, és azt tovább szélesítené. Miközben

Katalónia éppen azt sérelmezte, hogy Baszkföld jóval nagyobb autonómiával bír, mivel saját adórendszere van, és kezdetben ugyanolyan mértékű önállóságot követelt.

Hirdetés

Alfonso Alonso, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) baszk elnöke a tervezettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: nem akarja, hogy Baszkföld a katalán utat kövesse és abban bízik, hogy a baszk kormánypárt továbbra is az „ésszerű” álláspontnál marad. Felhívta a figyelmet arra a rengeteg erőfeszítésre, amelyet az együttélés érdekében tettek.

Baszkföldön az ETA (Baszkföld és Szabadság) terrorszervezet évtizedeken át véres merényletekkel igyekezett elérni a terület függetlenségét, 2011-ben bejelentették, hogy felhagynak a fegyveres akciókkal.

Mára Baszkföld lakosainak többsége elutasítja az erőszakot. Az elmúlt években a demokratikus függetlenségi mozgalom kapott erőre.

2006-ban Baszkföld elnöke, Juan José Ibarretxe nyújtotta be a távlati szuverenitást célzó tervezetét a spanyol kormánynak, amely egyfajta társulásként kapcsolta volna Spanyolországhoz a régiót, de azt végül elutasították.

2008 októberében pedig népszavazást akartak tartani a függetlenségről, amelyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek talált, így nem rendezték meg. Baszk parlamenti képviselők egy csoportja tavaly májusban szimbolikus önrendelkezési nyilatkozatot tett, nagyobb hatalmat követelve az autonóm közösségnek.

A felmérések szerint a baszkok többsége a jelenleginél nagyobb önállóságot szeretne, de csupán egyötödüket foglalkoztatja az önálló állam gondolata.
 

Hirdetés