Leváltották a fő fogyasztóvédőt

Ponta bűnbakot keres és talál. A fogyasztóvédelem vezetője a tévéből tudta meg, hogy menesztették.
Hirdetés

Kedd este leváltotta az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjét Victor Ponta kormányfő. Marius Dunca helyére a miniszterelnök Marcel Bogdan Pandelicát nevezte ki, aki eddig a gazdasági minisztérium államtitkára volt, 2012 májusa és 2013 augusztusa között pedig az országos fogyasztóvédelem alelnöke. A döntések megjelentek a Hivatalos Közlönyben.

Marius Dunca a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, a tévéből tudta meg, hogy a kormányfő menesztette, amikor még az irodájában tartózkodott, és nem kapott semmilyen hivatalos értesítést.
 
A Mediafaxnak elmondta, meglepetésként érte a döntés, és nem tekinti hibásnak a fogyasztóvédelmi hivatalt a bukaresti Colectiv klub pénteki kigyulladása miatt. A tűzben 32 ember vesztette életét, több mint százan súlyosan megsérültek.
 
A fogyasztóvédelmi felügyelők egy nappal korábban, csütörtökön jártak a helyszínen, mivel bejelentést kaptak egy fogyasztótól, hogy egy konyakért többet fizettettek vele a kasszánál, mint amekkora ár a menüben szerepelt.
 
Dunca elmondta, mivel alkoholról volt szó, ezért az élelmiszerbiztonsági osztályról szálltak ki felügyelők a helyszínre. Mivel ott nem találtak senkit, aki törvényesen képviselte volna a céget, és a rendelkezésükre bocsájtotta volna a kért dokumentumokat, értesítést hagytak a klubban, hogy a cég képviselője keresse fel pénteken a hatóságot a cég bejegyzési okiratával, működési és egészségügyi engedélyével, árlistával, pecséttel.
 
Mivel pénteken nem jelent meg senki, a törvény azt írja elő a hivatalnak, hogy a következő munkanapon szálljon ki ismét a helyszínre, azaz hétfőn. Csak akkor ellenőrizhetnek egy kereskedelmi egységet, ha a helyszínen tartózkodik a cég törvényes képviselője is, és csak másodszori távolmaradás után büntethetik meg az ellenőrzés akadályozásáért. A hivatali eljárás törvényes kereteit nem léphetik túl – nyilatkozta Marius Dunca.
 
Hétfő este már az ügyészek vették őrizetbe a klub tulajdonosait.
 
Idén 1800 lokált ellenőriztek – mondta a fogyasztóvédelem leváltott elnöke.
 

Hirdetés