Magyar vállalkozó az öt leggazdagabb romániai között

Lehet irigykedni.
Hirdetés

Idén is elkészítette a Capital gazdasági portál a leggazdagabb romániaiak toplistáját, az első öt között magyar üzletember is szerepel.

A Top 300-as lista első helyén megtartva tavalyi helyezését Ion Țiriac üzletember áll, akinek 2014-hez képest növelnie is sikerült vagyonát, amelyet jelenleg 1,5 milliárd euróra becsülnek. A ásodik helyre Adrian és Dragoş Pavăl, a Dedeman alapítói kerültek: ők szintén többet aprjthatnak a tejbe, mint tavaly, 650 millió euróról 850-900 millióra nőtt a vagyonuk. A harmadik helyre a jelenleg szabadságvesztését töltő Ioan Niculae üzletember került 750-800 millió eurós vagyonnal.

A negyedik helyen Teszári Zoltán áll, a nagyváradi üzletember a lap szerint Románia leggazdagabb médiavállalkozója is, annak ellenére, hogy ő viszont veszített vagyonából. Az RCS&RDS távközlési szolgáltató tulajdonosának vagyonát 480-500 millió euróra becsülik, míg tavaly 530-560 milliót tudhatott a magáénak.

Cége piacvezető a kábeltelevízió- és internet-szolgáltatásban, és a médiavállalkozásai mellett újabban az energiaszektorban is vannak befektetései: elektromosáram-szolgáltatóként is be kíván lépni a piacra, bár itt komoly küzdelmet vív az eddigi piaci szereplők előjogait védő energiaár-szabályozó hatásóggal.

A Capital szerint a leggazdagabb 300 romániai összvagyona, ami 20,8 milliárd eurót tesz ki, hét százalékkal csökkent 2014-hez képest.
 

Hirdetés