Bukaresti tűzvész: Johannis összefogást kér a korrupció ellen

Mert a tragédia valószínűleg a korrupt hatóságok miatt következhetett be.
Hirdetés

A korrupció és inkompetencia elleni összefogásra szólította fel polgártársait Klaus Johannis államfő vasárnap esti televíziós beszédében, a harminc emberéletet követelő, három nappal ezelőtti bukaresti tűzvész tanulságait levonva.

„Nem szabad többé eltűrnünk intézményeink hatékonyságának hiányát, inkompetenciáját, nem hagyhatjuk a korrupciót addig terjeszkedni, amíg öl” – mondta az elnök arra a médiában tényként kezelt feltételezésre utalva, hogy a tűzvédelmi szabályok szándékos kijátszása és a működési engedélyt kiadó polgármesteri hivatal hanyagsága vezetett a bukaresti szórakozóhelyen történt tragédiához.

Johannis megköszönte és példaként állította az ország polgárai elé azt a kezdeményezőkészséget, szerepvállalást és emberséget, amiről a hívás nélkül segíteni siető orvosok és ápolók, az önkéntes munkára ajánlkozó egyetemisták százai, a vért adó bukarestiek ezrei tettek tanúbizonyságot. Felhívást intézett polgártársaihoz, hogy legyenek aktív és a közügyekben részt vevő tagjai a társadalomnak, és kérjék számon a hatóságoktól a közügyek felelősségteljes intézését.

Mint megírtuk, péntek este tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, 150 embert égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vittek kórházba, vasárnap estig pedig további négy ember halt bele sérüléseibe.

Hirdetés

Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés – feltehetően takarékossági okokból – gyúlékony anyagból készült.

Médiajelentések szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők azt valószínűsítik, hogy a polgármesteri hivatal illetékesei csúszópénz ellenében hunytak szemet egy éven keresztül a szabálytalanság felett.
 

Hirdetés