Havi 200 lejt kapnának az elemisták szülei

Az iskola utáni foglalkozásokat finanszírozná az állam.
Hirdetés

Az oktatás utáni iskolai tevékenység, de részben még az iskolai ebéd árát is fedezné az a 200 lej, amit az 1-4 osztályos tanulók szülei kapnának egy törvénytervezet szerint.

A tervezetet szerdán fogadta el hallgatólagosan a képviselőház, a következőkben még a szenátusnak is rá kell bólintania.

A tanügyi törvénymódosító kezdeményezés szerint az iskola utáni iskola típusú programokban részt vevő elemisták szülei egy 200 lej értékű értékjegyet kapnának minden hónapban, amelyet csak erre a célra használhatnának fel. A javaslat célja egyrészt az iskolaelhagyás mérséklése, másrészt az, hogy a szülők se kényszerüljenek munkahelyük feladására.

Az elemista diákoknak déli 12 vagy 13 óráig tart az oktatás, utána opcionálisan a délutáni órákig részt vehetnek az iskolai foglalkozásokon. Ezért fizetni kell és sok szülő nem engedheti meg magának a költségeket. Csakhogy ez azzal jár, hogy délben a gyerekért kell menni az iskolába, amit sok szülő nem tehetne meg a munkahelyi szigor miatt, így inkább feladják munkájukat.
 

Hirdetés