Az utolsó tonna fekete szén: bezárták a petrillai bányát

Európa legmélyebb szénbányájának számított az a 156 éves Zsil-völgyi lelőhely, melyet pénteken zártak be végleg.
Hirdetés

Bezárták Európa legmélyebb kőszénbányáját pénteken Romániában. A 1100 méter mély Zsil-völgyi petrillai (Petrila) bányában 156 éven át folyt szénkitermelés. Románia vállalta, hogy 2018-ig bezár több veszteségesen működő Zsil-völgyi szénbányát,

ezek közé tartozott a petrillai is, amely 1859-ben kezdte el működését.

Pénteken megemlékezést szerveztek a bányászok, több tucatnyi csoportban jelentek meg egykori üzemük hivatalos felszámolásánál. A helyszínen fúvószenekar adta elő a vájárok himnuszát, majd egy csillén felhozták az utolsó egy tonna szenet – tájékoztatott az Agerpres román hírügynökség.

Aurel Anghel, a veszteségesen működő Zsil-völgyi bányákat kezelő állami vállalat igazgatója elmondta: szomorú ez a nap azok számára, akik egykor bányászként dolgoztak a Zsil-völgyében, mindnyájukat megviseli a bánya bezárása. A petrillai mellett a parosényi (Paroseni) és az urikányi (Uricani) kőszénbánya is része annak a programnak, amelynek keretében

az állam vállalta, hogy 2018-ig felszámolja a veszteséges szénipari létesítményeket.

Ezt a programot az Európai Bizottság jóváhagyta.

Az elmúlt hónapokban már csak 30 bányász dolgozott Petrillán, de a kommunizmus ideje alatt számuk elérte az 5 ezret is. A termelési csúcsot 1983-ban érték el, abban az évben 1,2 millió tonna kőszenet termeltek ki, míg tavaly már csak 110 ezer tonnát. Rendszerváltozás után a szénbányaipar több száz millió euró állami támogatást kapott a kormánytól. Bukarest 2012-ben megígérte Brüsszelnek, hogy véget vet ennek a gyakorlatnak, és bezárja a veszteséges bányákat.

Hirdetés

Január 1-jétől a felszereléseket és a csilléket ócskavasként értékesítik, a 20. század elején épült ingatlanok többségét – amelyek a bánya működését szolgálták – lebontják.

Fotó: panoramio.com/Sylvester Nata

Hirdetés