Novemberben jöhetnek az első menedékkérők Romániába

Már ha akarnak.
Hirdetés

November végére várják a romániai táborokba az első 300 menedékkérőt, akiket a román hatóságok a kötelező uniós kvóták alapján vesznek át Olaszországtól – közölte csütörtöki számában az Adevărul című lap, Leonard Orban elnöki tanácsadót, Románia migránsügyi kapcsolattartóját idézve.

Orbant – Klaus Johannis államfő európai ügyekért felelős tanácsadóját  – a vasárnapi csúcsértekezleten hozott uniós döntés értelmében nevezték ki a nyugat-balkáni menekültútvonalon érintett országok összekötői közé.

Romániának az uniós kvóták alapján több mint 6000 menedékkérőt kell átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól. Az Adevărul szerint a román hatóságok a „civilizációs súrlódásokra” is felkészültek.

Bár Románia kifejezte készségét befogadásukra, előfordulhat, hogy maguk a menekültek utasítják majd el, hogy Romániába jöjjenek – írja a lap.

„Lássuk, hányan hajlandók hozzánk jönni. Például Litvániába, egy hasonló menekültáthelyezési próbálkozás után üresen tért vissza a repülőgép, és Luxemburgot is ugyanígy elutasították” – mondta Orban. A lap szerint nem megalapozatlanok az összekötő kételyei olyan körülmények között, amikor a legtöbb migráns Németországba és az északi országokba igyekszik, ahol a legelőnyösebbek a szociális rendszerek.

Hirdetés

A kormány mellett működő „menekültügyi koalíció”, amely az illetékes hatóságok és civil szervezetek munkáját hangolja össze, hétfői ülésén áttekintette a menedékkérők befogadásának gyakorlati lépéseit. Az érkezők személyi számot kapnak, és – a külföldi diákokéhoz hasonló – nyelviskolát alakítanak ki számukra a román nyelv elsajátítására.

Az Adevărul szerint Romániának további húszezer menekültet kell majd befogadnia, ha a – Frontex adataiban szereplő – 710 ezer idén Európába érkezett illegális határátlépő 3,9 százalékát kell átvennie. A lap ebbe már beleszámolta azt, hogy az uniós kvóta alapján Romániára jutó csaknem 28 ezer menedékkérő egy része nem fogja megkapni a menekültstátust, és kitoloncolják az Európai Unióból.

Fotó: Varga György/MTI

Hirdetés