Zsíros üzlet a halál az ortodox egyháznak Szilágy megyében

A kertben temették el a nénit, miután a helyi ortodox parókia bemondta az árat.
Hirdetés

A ház mögötti kertben temetett el a családja egy 93 éves nőt a Zilah melletti Szilágygörcsönben, a helyi ortodox parókia ugyanis csak 1000 lej ellenében lett volna hajlandó megengedni, hogy a nénit a település egyetlen – ortodox – temetőjében helyezzék örök nyugalomra. Igaz, ebben az árban benne volt egy harangozás költsége is.

A család azzal vádolja az ortodox parókiát, hogy igazából az idős nő vallása miatt kért ilyen magas összeget, a néni ugyanis néhány évvel ezelőtt áttért a görög-katolikus hitre.

A Szilágy megyei ortodox egyházkerület szerint azonban teljesen rendben van az ezer lejes illeték. Nem a temetési szertartást kellett kifizetni, hanem arról van szó, hogy aki nem fizeti az egyházadót – az elhunyt nő pedig az utóbbi években nem fizette, mivel görög-katolikus lett –, azt a személyt egy illeték ellenében temethetik el a hozzátartozóik az ortodox temetőben.

A nő lánya – aki viszont egy pünkösdista gyülekezet tagja – azt mondja: korábban is konfliktusok voltak, amikor nem ortodox személyt kívántak hozzátartozóik eltemetni. Csakhogy a temető a településé, közterület, nem kellene egyetlen felekezetnek uralkodnia fölötte – mondta az elhunyt lánya.

Később kiderült, hogy az illeték befizetése mégsem annyira fontos, a helyi ortodox pap ugyanis a temetés előtt néhány órával jelezte, pénz nélkül is megengedik, hogy a nénit az ortodox sírkertben temessék el. Ekkor azonban már megásták a nő sírját a kertben, a gyászszertartást egy görög-katolikus és egy pünkösdista pap celebrálta.

Hirdetés

A nő lánya szerint a temetés után családját többször is zaklatták az ortodox pap hívei és a presbitérium tagjai.

(fs)

Hirdetés