Egyelőre csak a parlamenti választáson hozza a postás a szavazatot

Az RMDSZ így is a levélvoks ellen szavazott, mert a magyar képviseletet hátrányosan érintené.
Hirdetés

Egyelőre csak a jövő évi parlamenti voksoláson tennék lehetővé Romániában a levélben való voksolást, és annak tapasztalata alapján terjesztenék ki a jogszabályt más típusú választásokra: ebben a formában véglegesítette  kedden a választási reformot kidolgozó parlamenti különbizottság a levelezéses szavazás tervezetét, amely a külföldön élő román állampolgárokra vonatkozik.

A szenátusban már megszavazott változathoz képest törölték a tervezetből azt a lehetőséget, hogy a diaszpórában élők interneten keresztül iratkozhassanak fel a választói névjegyzékbe, viszont a regisztrált külföldi szavazó továbbra is maga nyomtathatja ki internetről letöltött szavazólapját, amelyet kettős borítékban juttat el a választási hatósághoz. Bekerült egy olyan passzus a tervezetbe, amely

büntetőjogi felelősségükre figyelmezteti a szavazás titkosságának esetleges megsértőit.

A tervezetet a szociáldemokraták (PSD) és az ellenzék is megszavazta, egyedül az RMDSZ-t képviselő Márton Árpád frakcióvezető-helyettes voksolt ellene. A képviselő az MTI érdeklődésére elmondta: a külföldön leadott voksok százezrei a hazai választókerületek – köztük a magyarlakta térségek – parlamenti képviseletét is befolyásolni fogják és az RMDSZ ezt nem tartja elfogadhatónak. Mint mondta, az RMDSZ csak olyan választásnál tudja támogatni a levélben való voksolást, ahol minden voks egyetlen választókerületben érvényesül: ilyen a román elnökválasztás. A parlamenti voksolásnál viszont megyei pártlisták vannak ezért a magyarságnak hátrányos, ha a külföldről beömlő töredékszavazatok eltorzítják a kis lakosságú megyék – például Hargita és Kovászna megye – parlamenti képviseletét.

Márton Árpád elmagyarázta, a tervezetben lényeges eltérések vannak a Magyarországon bevezetett levelezéses voksoláshoz képest: a legfontosabb az, hogy míg a magyar modellnél külföldről csak az országos listára lehet voksolni,

a román tervezetnél a külföldi választókerületben leadott voksok másutt gyümölcsözhetnek mandátumot.

Azért várható, hogy sok töredékszavazat érkezik az országos kosárba külföldről, mert a Nyugaton dolgozó romám állampolgárt csak négy képviselő és két szenátor képviseli a csaknem 470 tagú bukaresti parlamentben.

Hirdetés

Az RMDSZ már múlt héten jelezte: alkotmányossági aggályai vannak azzal kapcsolatban is, hogy lehet érvényesíteni a voksolás titkosságát a levélben való voksolásnál. Márton Árpád szerint nem lehet összehasonlítani azt, amikor az Erdélyben őshonos magyar családok esetleg megbeszélik, hogyan fognak voksolni, azzal a helyezettel, amikor egy spanyolországi munkásszálláson esetleg a munkaadó ellenőrzi, kire szavaznak a neki kiszolgáltatott gyümölcsszedő román vendégmunkásoknak.

A képviselőház várhatóan szerdán fogadja el a törvényt, hogy jövő ősszel alkalmazni lehessen. A jogszabály elfogadásával azért sietnek, mert egy román alkotmánybírósági döntés értelmében a voksolást megelőző egy évben a választási törvények már nem változhatnak.

Hirdetés