Az államfő és párszáz tüntető kéri Oprea lemondását

Ismét tüntettek Bukarestben a belügyminiszter lemondásáért. Klaus Johannis is erre kérte fel Opreát ma este.
Hirdetés

Pár százan tüntettek ma este is Bukarestben azt követelve, hogy Gabriel Oprea mondjon le a belügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségekről. Azért vonultak ismét utcára hétfő délután, mondták el a Mediafaxnak a tüntetők, mert elégedetlenek azzal a magyarázattal, amit Oprea ma délben adott arra, miért hallgatott hat napig a Bogdan Gigină rendőr halálával végződő balesetről. 

A baleset után két nappal szivárgott ki, hogy a gázművek által ásott gödörbe belecsúszó motorosrendőr Gabriel Oprea hivatalos konvoját vezette, majd a rendőrség hivatalosan is elismerte a tényt. Arra azonban senki nem adott magyarázatot, mi volt olyan sürgős a belügyminiszternek, hogy hivatalos, minden kereszteződésen átrobogó konvojt vegyen igénybe. 
 
A vizsgálat során olyan tanúvallomások szivárogtak ki, amelyek szerint Gabriel Oprea rendszeresen, akár naponta többször is igénybe vette a rendőrség által biztosított konvojt és szabad útvonalat, ennek érdekében pedig a rendőrparancsnokok akár törvénytelen parancsokat is kiadtak.
 
Mondjon le!, Szégyellje magát!, Oprea bűnözik, Ponta támogatja!, Le Opreával!, Le Pontával! – skandálták ma is a belügyminisztérium előtti tüntetők. Közöttük volt Vasile Lincu is, a Pro Lex szakszervezet elnöke, aki szerint Oprea múlt kedden törvénytelenül vett igénybe hivatalos konvojt, és ez olyan gyakorlattá vált, hogy szolgálati visszaélés miatt kellene vizsgálni.
 
Hétfőn ez a szakszervezet is Gabriel Oprea lemondását kérte, illetve azt, hogy vonuljon vissza a közéletből. 
 
Időközben Klaus Johannis is felszólította a belügyminisztert, hogy mondjon le, és ezt közölte is ma este tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint ma délután megbeszélésre hívta Gabriel Opreát a baleset részleteinek tisztázása végett, majd azt tanácsolta neki, hogy mondjon le. Szerinte Oprea rosszul kezelte a válsághelyzetet, és katasztrofálisan kommunikált.
 
Az újságírói kérdés után, hogy hisz-e még Gabriel Opreának, Johannis hallgatott pár másodpercig, majd kérte a következő kérdést.
 
 

Hirdetés