Alkalmazott nélküli cégek milliós profitot termelnek

A Romániában bejegyzett cégek közül mintegy 116 ezernek egyetlen alkalmazottja sincs. Ettől még akár milliós forgalmat is bonyolítanak.
Hirdetés

Érdekes jelenséget elemez a maszol.ro: több mint százezer hazai cégnek egyetlen alkalmazottja sincs, mégis ezek tavaly összesen 38,2 milliárd lejes forgalmat bonyolítottak le. Ez a romániai GDP 3,6 százaléka.

A 115 965 vállalkozás nem mind adócsaló vagy fantomcég, bár természetesen nem kizárható, hogy vannak ilyenek közöttük. A legnagyobb forgalmat az osztrák építőipari óriás, a Strabag AG bukaresti kirendeltsége bonyolította: 240 millió lejes forgalmával 17,3 millió lejes, adózás előtti nyereséget ért el. A KeysFin pénzügyi tanácsadó cég szerint a bukaresti Strabag valószínűleg alvállalkozókkal dolgoztat.
 
A legtöbb, munkatársak nélküli vállalat tevékenységi területe a kereskedelem (37%), majd a szolgáltatások (14%), az építő- (8%) és a feldolgozóipar (7%) következik.
 
A KeysFin elemzői három csoportba sorolják ezeket a vállalakozásokat: a pusztán tranzakciók lebonyolítására létrehozott zsebcégek, a külső munkatársakkal, alvállalkozókkal dolgoztató, szolgáltató cégek és a feketén dolgoztató cégek csoportjába. További érdekes adatok az alábbi linken.
 

Hirdetés