Visszakapták Goga leszármazottai a hajdani Boncza-birtokot

Egy tíz éve tartó pereskedés végére került pont. De sok a kérdőjel.
Hirdetés

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék jogerős döntése értelmében a Kolozs Megyei Tanács elvesztette a csucsai Boncza-kastélyban kialakított Octavian Goga emlékházat, amelyet 2014 decemberében visszaszolgáltattak a román költő egykori felesége leszármazottainak. A megyei önkormányzat fellebbezését csütörtökön visszautasította a bírói testület, mint ahogy az ASTRA erdélyi román kulturális és irodalmi egyesület az ítélet megváltoztatására irányuló kérvényét is.

A hajdani Boncza-kastélyt a 20. század elején Alpár Ignác neves műépítész építette

Boncza Miklós megbízásából. Ugyanazon a telken, a domboldalon egy kerti lak, az úgynevezett fehér ház is felépült, melyben 1915–1917 között Ady Endre és Csinszka lakott. Ady halála után Boncza Berta már Márffy Ödön festőművész feleségeként eladta a kastélyt Octavian Goga erdélyi román költőnek, későbbi román miniszterelnöknek, Ady egykori barátjának.

Goga 1921–26 között a brâncovenesc építészeti stílust követve teljesen átépítteti a kastélyt. Goga 1938-ban bekövetkezett halála után özvegye, Veturia Goga egy szilágysági fatemplomot állíttatott fel itt, és egy kolostort alapított. Egy adományozási lap tanúsága szerint

1966-ban az özvegy a román államnak ajándékozta a birtokot.

A 2005 óta tartó pereskedés során először a Kolozs megyei önkormányzat, majd másodfokon a leszármazottak javára döntött a bíróság. A tanúk kihallgatásán elhangzott: az özvegy férje szándéka szerint járt el, amikor az államnak adományozta a birtokot, hogy itt egy emlékmúzeumot létesítsenek. Nem mellékesen az elszegényedett Veturia Goga nem tudta fenntartani a kastélyt, ezért ahhoz a feltételhez kötötte az adományozást, hogy ő lehessen az emlékmúzeum igazgatója.

Hogy pontosan milyen jogon történt a visszaszolgáltatás, nem derül ki a bírói jelentésből, csak annyi bizonyos, hogy az adománylapot semmissé nyilvánították, az ehhez csatolt végrendelettel együtt.

Hirdetés