Édes élet: a Bánságba költözött a Balaton

Mármint a Balaton szelet. Amit máshol nem is gyártanak, csak a Bánság fővárosában.
Hirdetés

A tősgyökeres magyar terméknek számító Balaton szeletet kizárólag Temesváron gyártják, az IKEA szaudi, kanadai és japán áruházaiban pedig Szamosújvárról származó áru is van.

Az idehaza forgalomba kerülő élelmiszerek jelentős része külföldön készül, még olyan hagyományos román márkák is importból származnak, mint a Poiana csokoládé és a Napolact fagylalt – mindkettőt Bulgáriában gyártják.

A piac globalizálódása nem egyoldalú jelenség, az egyik legkedveltebb, tradicionális magyar édességnek számító Balaton szeletet például Erdélyben állítják elő. A Szerencsi Csokoládégyár az 50-es évek végén kezdte el gyártani a csokoládéval bevont ostyaszeletet, mely a 80-as évekre a legnagyobb mennyiségben értékesített magyar édesipari termékké vált.

A rendszerváltást követően több multinacionális vállalat portfóliójában megfordult: 2001-ben a Danone, 2006-ban a Kraft vette meg, majd 2008-ban a Nestlé tulajdonába került.

Hirdetés

A svájci óriásvállalat úgy döntött, hogy költségcsökkentési megfontolásból a termék gyártását Székesfehérvárról a temesvári üzemébe helyezi át. Bár Temesváron készül, a Nestlé nem forgalmazza a Balaton szeletet Romániában, a néhány magyar árura szakosodott hazai boltba pedig anyaországi kitérővel kerül, viszonteladókon keresztül.

 

Hirdetés