Duşa már megint zászlótörvényt fabrikál

A román politikusok egy részénél kezd kórossá válni a zászlófetisizmus.
Hirdetés

Komolyan mondjuk: már unjuk, hogy egyre több olyan román politikusi kezdeményezésről kell beszámolnunk, amely nyíltan vagy burkoltan a magyar közösség ellen irányul, de a termés bőséges, elmenni meg nem lehet mellette.

Most éppen Mircea Duşa, a Hargita megyében képviselői mandátumot szerzett védelmi miniszter nyújtott be olyan törvénytervezetet, amely mandátumvesztéssel sújtaná azon helyi választott elöljárókat, akik nem hajlandóak akárhova kitűzni a román nemzeti zászlót, vagy a román trikolór színeiben pompázó szalagot viselni megemlékezéseken, ünnepségeken, nyilvános rendezvényeken és házasságkötésekkor.

A helyi elöljárók jogállását rögzítő törvényhez benyújtott módosítás indoklásában Duşa kifejti, hogy mindezen kihágásokat ugyan jelenleg is szankcionálja a törvény, de bagatellnek tartja, hogy csupán 2500-tól 5000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Úgyhogy most azzal súlyosbítaná a szankciót, hogy megvonná a polgármesteri mandátumot egy, a polgárok által megválasztott elöljárótól csak azért, mert nem pompázik lépten-nyomon piros-sárga-kékben.

A miniszter szerint az is bizonyítja, hogy a jelenlegi szankció nem elegendő, hogy a közelmúltban is előfordult: egyes hatóságok nem tettek eleget a zászló kitűzésére vonatkozó kötelezettségüknek.

Hirdetés

Mi pedig nem tudunk nem arra gondolni, hogy arra céloz, amikor Sepsiszentgyörgy önkormányzata nem engedett soviniszta román szervezetek provokatív akciójának, és nem hagyta, hogy visszarakják a városháza tornyára a megszálló román csapatok által 1944-ben kitűzött, a magyarok feletti uralmat jelképező román zászlót.

 

Hirdetés