Bíróság elé állítják az Avram Iancu-akasztó Csibi Barnát

Fasiszta, rasszista, idegengyűlölő propagandát folytatott az ügyészség szerint.
Hirdetés

Vádat emelt kedden a legfőbb ügyészség Csibi Barna ellen, fasiszta, rasszista és idegengyűlölő eszmék terjesztése, ilyen jelképek nyilvános használata és terjesztése miatt.

Íme Csibi Barna bűnei a vádirat szerint:

2009 és 2011 között rendszeresen terjesztett nyilvánosan fasiszta, rasszista és xenofób eszméket, jelképek és jelszavak által, illetve támadást intézett a román nép kultúrájában és történelmében szimbólumértékű személyiségek ellen.

2009-ben Csibi egy

Székelyföld nem Románia!

feliratú grafikát készített, ezt blogokon, honlapokon terjesztette és pólókra nyomtatta, amelyeket aztán az interneten árult – vádol az ügyészség.

Később, 2010 áprilisában Csibi Barna és két másik személy figyelemfelkeltő akciót rendezett a csíkszeredai városháza jóváhagyásával egy bevásárlóközpont (a Kaufland) előtt, transzparensükre pedig egy nyilaskeresztes katonát festettek a felirat mellé: Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!

Aztán 2011 januárjában engedélyt kért a városházán egy újabb eseményre, amely állítása szerint a román nemzeti költő Mihai Eminescu irodalmi tevékenységével kapcsolatos. Az engedélyt nem kapta meg, viszont legyártott és Csíkszeredában több helyszínen kifüggesztett egy Eminescut ábrázoló plakátot, amelyen a költő arcát vörössel áthúzta, az akcióról pedig felvételeket készített, amelyeket online terjesztett.

Hirdetés

Ugyanabban az évben márciusban követte el Csibi Barna azt az akciót, amely a legnagyobb felhördülést váltotta ki a román közvéleményben. A vádirat szerint márciusban Csibi az 1848-49-es forradalom erdélyi eseményeinek bemutatására szervezett köztéri akciót, ennek keretében pedig

„halálra ítélt” és felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló bábut.

Ennek nyomán Csibit, aki adóellenőrként dolgozott, központi utasításra áthelyezték a Fehér megyei Abrudbányára. Miután román hazafik tüntetéseket szerveztek Abrudbányán, Csibi végül nem foglalta el új posztját, az utóbbi években pedig jórészt Kárpátalján él.

A Csibi-hisztéria mostanra lelohadt, de néhány évvel ezelőtt a televíziók főműsoridőben foglalkoztak tevékenységével és az írott médiában is rengeteget írtak róla. A román média és a közvélemény jó része Csibivel azonosította a magyarokat és a magyar törekvéseket, még arra is kísérlet történt, hogy a kelet-ukrajnai helyzetet összemossák az autonómiatörekvésekkel (a Rise Project azt próbálta kihozni a témából, hogy Putyin orosz elnök támogatja a székely autonómiát).

Hirdetés