Környezetvédelmi őrség: nem szennyez az Azomureş

Minden kibocsátási mutató a megengedett szint alatt van – ezt állapították meg.
Hirdetés

A marosvásárhelyi Azomureş műtrágyagyár esetében egyetlen emissziós mutató sem haladja meg a megengedett határértéket – erre a következtetésre jutott az Országos Környezetvédelmi Őrség, amelynek munkacsoportja a Dolj Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviselőivel közösen végzett ellenőrzést a helyszínen.

Székely Annamária, a Maros megyei környezetvédelmi őrség vezetője azt mondta: augusztusban független vizsgálatot kértek, ennek nyomán jöttek szeptemberben a bukaresti és a Dolj megyei szakemberek és elvégezték a méréseket.

A mérések során megállapították, hogy

az emissziós értékek nem lépik túl a megengedett határértéket,

így semmiféle szankciót nem alkalmaztak.

Fontos megemlíteni, hogy a vegyipari üzem környezetszennyezése két paraméterrel írható le: az egyik az emisszió, ez az Azomureş kéményeiből a légkörbe jutó szennyező anyag mennyiségét jelöli, a másik az imisszió, amely a levegő szennyeződés-koncentrációjára vonatkozik.

Székely Annamária korábban azt nyilatkozta az Átlátszó Erdélynek, hogy az Azomureş környezetvédelmi engedélyét, amelyre az EU Románia csatlakozási tárgyalásai során rábólintott, ma képtelenség lenne kiadni, mivel az imisszió az emisszió függvénye, csakhogy az előbbit egy régi és rossz 1987-es szabvány alapján állapították meg.

Hirdetés

Ovidiu Maior, az Azomureş szóvivője szerint a vegyipari üzem 2016-tól jóval hatékonyabban működik majd, mivel jelentősen csökkenni fog a szennyezőkibocsátások szintje, nőni fog a termelési kapacitás és csökkenni fog a metángáz-fogyasztás is.

A gond az, hogy az Azomureş évtizedek óta keseríti a vásárhelyiek életét. A lakosság és a civilek szerint a vegyipari üzem

igenis durván szennyez és átható bűzével rontja a levegőt a környéken.

Marosvásárhelyen többször is rendeztek megmozdulásokat az Azomureş ellen, de a tiltakozásokon meglehetősen kevesen vettek részt.

Vásárhelyen egyébként polgári kezdeményezés is indult a légszennyezés kivizsgálására, a kezdeményezés szövegét a támogató aláírásokkal együtt két héttel ezelőtt nyújtotta be a városházán Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke.
 

Hirdetés