Szobrot kapott a váradi Anne Frank

Mementóként a városból és Bihar megyéből elhurcolt gyerekeknek.
Hirdetés

A váradi Anne Frankként ismertté vált tizenhárom éves lány, Heyman Éva szobrát avatták fel csütörtökön a Rhédey-(Bălcescu) kertben – az alkotás ugyanakkor az összes, Nagyváradról és Bihar megyéből a náci koncentrációs táborokba hurcolt gyereknek emléket kíván állítani.

A szobrot a helyi Tikvah egyesület erőfeszítései nyomán avathatták fel azon a helyen, ahonnan annak idején elindultak a vonatok Auschwitzba.

A naplóírása és tragikus sorsa miatt Anne Frank magyar megfelelőjeként emlegetett Heyman Évát 1944. június 3-án deportálták Auschwitzba. A Tikvah Egyesület önkéntes alapon körülbelül három évvel ezelőtt indította útjára azt a projektjét, melynek célja az volt, hogy képzőművészeti alkotás emlékeztessen rá, illetve általa a hozzá hasonlóan a holokauszt áldozatává lett többi gyermekre.

A Bihar Megyei Könyvtárban kezdődött emlékünnepségen jelen volt az amúgy venezuelai származású, de jelenleg Angliában élő Flor Kent képzőművész is, a szobor alkotója.

Teszler Emília egyesületi elnök kiemelte annak fontosságát, hogy fiatalok minél többet megtudjanak a több mint 70 esztendeje történtekről.

Hirdetés

Flor Kent arról beszélt: Évának is, mint minden korabeli gyermeknek, voltak álmai, intelligens volt és szeretett élni, ezen elképzelései azonban nem válhattak valóra, mert ártatlanul el kellett pusztulnia. Azon a képen, mely a szobor mintáját képezte, meleg és különleges a mosolya, azonban az alkotás ezt már szándékosan nem ábrázolja, azt szimbolizálva ezáltal, hogy nyoma veszett ennek, akárcsak a holokauszt idején igazságtalanul megölt gyermekeknek.

A beszédek után a jelenlevők átvonultak a Rhédey-kertbe, ahol Levi Nicolae hegedűművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia tagja mindenfajta hangosítás nélkül előadott egy alkalomhoz illő szerzeményt, majd leleplezték az alkotást. A keresztények általában virágcsokrokat helyeztek a szobor talapzatára, a zsidók pedig köveket, de olyan emlékező is volt, aki nemes egyszerűséggel egy plüssmackót tett Heyman Éva lábához.
 

Hirdetés