Tízszeresére emelték a menekültek ellátására fordított pénzt Romániában

Mindeddig napi 3,60 lejt költött az állam egy menekültre, ezentúl mintegy 36 lejt fog.
Hirdetés

A kormány növeli a menekültek ellátására fordított pénzt, miután Victor Ponta miniszterelnök szégyenletesnek nevezte, hogy a hatályos törvények szerint Bukarest naponta fejenként egy eurónak megfelelő összegnél kevesebbet költ támogatásukra. A kormány szerdai ülésén elfogadott törvénytervezet hivatalos statisztikai adatokra hivatkozva úgy becsüli, hogy a menedékkérők havi költségei

a nyári hónapokban fejenként 1117 lejre rúgnak, télen pedig 1185 lejt tesznek ki.

A tervezet előírja, hogy amennyiben menekültek számára fenntartott központok megtelnek, a migránsoknak lehetőségük lesz lakást bérelni, amiért fejenként havi 500 lejt kapnak, és erre legfeljebb egy éven keresztül jogosultak. A tervezet szerint ezt a kiadást a bevándorlási hivatal akkor ítélheti meg, ha létezik erre fedezet az intézmény költségvetésében. A lakhatási támogatásért azok a menekültek folyamodhatnak, akik rossz fizikai, lelki és anyagi állapotban vannak.

A tervezet azt is szabályozza, hogy a menekültek milyen körülmények között kaphatnak orvosi ellátást,  

miként vállalhatnak munkát, illetve hogyan részesülhetnek társadalombiztosításban. A Mediafax hírügynökség szerint újdonság, hogy a menekültek bírósági döntés alapján megfigyelés alá kerülhetnek legfeljebb 60 napig, ezt az intézkedést például akkor alkalmazhatják a hatóságok, amikor azonosítani akarják őket, illetve ellenőrzik kérelmük megalapozottságát.

Victor Ponta miniszterelnök október 5-én a parlamentben elmondott beszédében kijelentette, szégyenletes, hogy a 2006 óta hatályos rendelkezések szerint a román állam napi 3,60 lejt költ egy menekültre, holott ebből az összegből nem lehet megélni Romániában. Ponta már akkor kilátásba helyezte, hogy

Romániának a jogszabályok területén is fel kell készülnie a menekültek befogadására.

Hirdetés

Bukarestnek a kötelező menekültkvóták szerint csaknem 7 ezer embert kell befogadnia. Az első menekültcsoport érkezését novemberre várják. A migránsok eddig elkerülték Romániát, az év első kilenc hónapjában 944 menekültkérelmet jegyeztek a tavalyi 900-hoz képest. Augusztusban csak 18 ilyen kérelem érkezett a hatóságokhoz. Ezért maga Ponta fogalmazott úgy parlamenti beszédében, hogy Romániára nem nehezedik migrációs nyomás.

Fotó: MTI/Nyikos Péter

Hirdetés