Hitte volna, hogy egyszer majd szlovák rendőrök védik a magyar határt?

Pedig ez történik. Ficóék ötven rendőrt küldenek a szerb-magyar határra, hogy segítsenek magyar kollégáiknak.
Hirdetés

Ötven rendőrt küld Szlovákia Magyarországra, hogy a korábbi kétoldalú megállapodás alapján a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítő magyar kollégáiknak segítsenek. A szlovák belügyminisztérium által már korábban kilátásba helyezett intézkedést szerdán jóvá is hagyta a pozsonyi kormány. Később a szlovák védelmi miniszter bejelentette:

Pozsony katonákat küld a Balaton 2015 gyakorlatra.

A szlovák rendőrök október 20-án érkeznek Magyarországra. Teljes felszerelésüket és szolgálati autóikat a szlovák belügyminisztérium biztosítja, ellátásukról és szállásukról pedig Magyarország gondoskodik.
 
A szlovák belügyi tárca jelentéséből kiderül, hogy a magyar-szerb határra küldött szlovák rendőrök 12 órás műszakokban teljesítenek majd szolgálatot, úgy, hogy egy-egy járőrben két magyar rendőr és egy katona mellé lesznek beosztva.
 
Ivan Netík, a szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője az MTI-nek a rendőrök küldetésének részleteit tudakoló kérdésre azt válaszolta, hogy a két ország együttműködésének megkönnyítése érdekében 

olyan rendőröket válogatnak be a misszióba, akik magyarul is beszélnek. 

Elmondta továbbá, hogy a magyar fél kérésére küldik a szlovák rendőröket a magyar-szerb határra, hogy minél több magyar rendőrt tudjanak a magyar-horvát határszakaszra vezényelni.
 
Robert Fico szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: egyelőre nem számolnak azzal, de a jövőben nem lehet kizárni, hogy a szlovák hadsereg tagjaiból is küldjenek segédcsapatot Magyarország déli határaihoz. Kifejtette, hogy a törvényi szabályozások miatt sokkal 

egyszerűbb megoldani a rendőrök kiküldését, mint a katonákét. 

Martin Glvác szlovák védelmi miniszter később a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Szlovákia katonákat és műszaki felszereléseket is küld majd Magyarországra, de ők nem a déli határ ellenőrzésében, hanem a Balaton 2015 hadgyakorlaton vesznek majd részt.
 
A Balaton 2015 gyakorlatot szintén a migránsválsággal összefüggésben tartják meg. 
 

Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Hirdetés