Kivizsgálták a hollandok a maláj utasszállító tavalyi lelövését

Meg is animálták. Az ukránok és az oroszok természetesen most is egymásra kenik a 298 civil halálát.
Hirdetés

A Holland Biztonsági Iroda (OVV) nyilvánosságra hozta jelentését a tavaly Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj gép ügyében, amiben megállapították, hogy egy Buk típusú föld-levegő rakéta robbant fel a pilótafülke közvetlen közelében. A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es járata 298 emberrel a fedélzetén tavaly július 14-én zuhant le.

A holland szakértők egy animációt is készítettek arról, hogyan lőhették le a gépet. A rakéta robbanása először a pilótafülkét érte el, ami aztán leszakadt a gép többi részéről. A vizsgálat szerint a fedélzeten utazók nem szenvedtek, a pilóták azonnal a meghaltak, az utasok pedig azonnal elvesztették az eszméletüket.
 
 
 
 
 
A de Volkskrant holland napilap három, a jelentést ismerő forrásra hivatkozva emellett azt írta, hogy több olyan térképet is felvázoltak a vizsgálatban, amiken a rakéta kilövésének lehetséges helyszínei láthatóak, és ezek mind az akkor a szakadárok által uralt részen vannak. Petro Porosenko ukrán elnök azt mondta, igazolódni fog, hogy a rakétát szeparatista ellenőrzésű területről lőtték ki. Ez azonban a sajtótájékoztatón nem hangzott el, ahogy az várható volt, a jelentés nem nevezett meg lehetséges felelősöket.
 
A felelősöket az a nemzetközi bíróság állapíthatná meg, amelyet Oroszország megvétózott az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Azok az országok, amelyeknek az állampolgárai meghaltak a gép becsapódásakor, például Hollandia, Malajzia és Ausztrália, fel akarnak állítani egy nemzetközi különbíróságot. Az ukrajnai külügyminiszter jelezte, hogy a holland vizsgálat végleges eredménye után újból megpróbálkoznak a bíróság felállításával.

Az ukránok szerint

Az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a tavaly nyáron lezuhant maláj utasszállító gép lelövését a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területről – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden Kijevben a kormány ülésén.
 
Kijev álláspontja szerint orosz fegyveresek által ellenőrzött területről lőtték ki azt a rakétát, amely eltalálta a malajziai gépet. „Kétségkívül részeg szakadárok nem tudnak egy Buk rakétarendszert kezelni. Ez pedig azt jelenti, hogy csakis képzett orosz katonák kezelhették a fegyverzetet” – fogalmazott Jacenyuk. 
 
Emlékeztetett arra, hogy ukrán szakértők is több tucat vizsgálatot végeztek a katasztrófa körülményeiről, és ígéretet tett arra, hogy ezek eredményeit még a nap folyamán közzéteszik. 

Az oroszok szerint

Mihail Malisevszkij, a fegyvergyártó Almaz-Antej orosz állami konszern főmérnökének tanácsadója keddi moszkvai sajtótájékoztatóján viszont azt állította, hogy saját vizsgálatuk szerint a gépet eltaláló rakétát nem szakadár, hanem az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területről lőtték ki. 
 
A katasztrófa után Moszkvában több ízben azt állították, hogy egy Szu-25-ös ukrán csatarepülőgép találta el levegő-levegő rakétával az utasszállítót, ezt azonban képtelenségnek nevezték külföldi, de még orosz szakértők is. A „csatarepülőgép-verziót” alátámasztandó, az orosz vezetés közzétett egy műholddal készített fényképet is, amiről viszont a netezők hamar bizonyították, hogy hamisítvány. 
 
Az Almaz-Antej júniusban elismerte, hogy valószínűleg valóban Buk légvédelmi rakétával lőtték le a gépet, viszont azt állította, hogy olyan régi típusúval, amely az orosz hadseregben már nincs hadrendben, viszont az ukrán fegyveres erők nagy számban rendelkeznek vele.
 

Hirdetés