Alig készült el, máris bontják a dél-erdélyi autópályaszakaszt

És nem és nem és nem akar elkészülni! Románia az EU-s finanszírozást is elveszítheti emiatt.
Hirdetés

A România Liberă napilap által megszerzett szakértői jelentés szerint teljesen el kell bontani és újra kell építeni a dél-erdélyi autópályának egy tavaly novemberben átadott szakaszát.

A jelentést a román autópálya-társaság (CNADNR) szakértői készítették, miután szeptember elején lezárták a Nagyszeben-Szászváros autópálya egy 12 kilométeres szakaszát, és a forgalmat a pályával párhuzamos országútra terelték. A szakértők megállapították, hogy 8-10 méteres mélységben víz szivárog be az autópálya alá, és ez okozza a felszínen megjelenő repedéseket. A lap birtokába jutott jelentés szerint 

a problémák nem felszíniek, hanem strukturálisak, 

ezért a szakértők a pálya 60-as kilométerénél a burkolat és az alapozás teljes elbontását, és a vízelvezetés utáni újraépítését javasolták.
 
Egy korábbi szakértői jelentés alapján az autópálya-társaság egyértelműen a kivitelezőt tette felelőssé a kialakult helyzetért. Ebben a jelentésben azt állapították meg, hogy az olasz Impregilo Salini társaság nem a kivitelezési technológiának megfelelően járt el, és nem megfelelő minőségű anyagokat használt. Az olasz kivitelező viszont burkoltan azt sugallja,  

a helyzetért Victor Ponta kormányfő elnöki ambíciói tehetők felelőssé:  

a pályaszakaszt ugyanis az autópálya-társaság kérésére és felelősségére nyitották meg tavaly novemberben, két nappal a – Ponta által elvesztett – elnökválasztás előtt. A pályanyitáson Victor Ponta miniszterelnök és Ioan Rus akkori szállítási miniszter is részt vett. Az autópályaszakasz hivatalos átvétele azóta sem történt meg.
 
A România Liberă megemlítette, hogy a vitás ügyekre szakosodott szakértői bizottság – amelyet döntőbírának ismertek el a szerződésben – jogosnak tartotta a kivitelező igényét a kivitelezési díj 20 százalékig terjedő kiegészítésére. A lap szerint fennáll annak a kockázata is, hogy 

Románia elveszítheti az autópálya-építés EU-s finanszírozását, 

ha 2015 végéig nem veszi át az immár hibátlanul megépített autópályaszakaszt.
 
Az autópálya-társaság szeptember elején azt közölte, hogy kedvező időjárási viszonyok esetén másfél hónapig tartanak a javítási munkálatok az érintett szakaszon.
 
Ki állja a több tíz- vagy épp százezer eurónyi költséget, amelyet a következő években a végtelenné nyúló munkálatokra fognak elkölteni? – teszi fel a kérdést a bukaresti lap.
 

Fotó: alba24.ro

Hirdetés