Szorosan együttműködik a két székely megye

Úthálózatot fejlesztenének, de a kultúra és a hagyományőrzés is fontos.
Hirdetés

A megyésítés óta pénteken első ízben ülésezett együtt Hargita és Kovászna megye döntéshozó testülete, a két székely megye határán, a Szent Anna-tavi kilátónál találkoztak. Borboly Csaba hargitai és Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a 2008 és 2015 közötti időszakban sorra került közös tevékenységekről számolt be, Tamás a megyei úthálózat közös fejlesztését, a székely fürdőépítő program turisztikai eredményeit, a lovas rendezvények sokaságát emelte ki, míg Borboly az állattenyésztők, kistermelők egyesületekbe való tömörülését hangsúlyozta.

Mint kiderült, az együttműködés a kultúra és hagyományőrzés terén volt a leghatékonyabb, ennek terméke a Székely Vágta, a grafikai és fotóbiennálék, az Orbán Balázs-díj, míg a sportrendezvények közül a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt tartották kiemelt jelentőségűnek.

Az ülésen a két közgyűlés határozatot fogadott el, hogy közösen pályáznak a Regionális Operatív Programban a Barót és Székelykeresztúr közötti 55 kilométeres útszakasz felújítására. A beruházásból Hargita megye része 8,5 millió euró, Kovászna megyéé pedig 4 millió euró. Az elöljárók bíznak benne, hogy a projekt sikeres lesz, hiszen, mint rámutattak, a megyeközi pályázatokat nagyobb pontszámmal értékelik.

A két megye által közösen működtetett Csomád–Bálványos Községek Közti Társulás tevékenységéről és terveiről annak munkatársa, Albert Zoltán számolt be, hangsúlyozva, hogy a területen található természetvédelmi övezetek infrastruktúrája komoly beruházást igényel. Elmondta, hogy folyamatban van a területrendezési terv (PUZ) elkészítése, de amíg nem beltelkesítenek, nincs lehetőség komoly beruházásra.

A távlati tervek között felmerült egy 3,1 kilométeres sípálya kialakítása a Csomád-hegy lejtőin, melyet Tusnádfürdőről lehetne megközelíteni.
 

Hirdetés