Ha van pénze, megveheti Faludy György Kossuth-díját

A költő özvegye ugyanis árverésre bocsátja néhai férje használati és értéktárgyait.
Hirdetés

Faludy Fannit, állítása szerint, a kényszer vitte rá erre a lépésre: nem tudta létrehozni férje emlékszobáját, ezért döntött az árverés mellett. Egy ideig ugyan próbálkozott, hogy állami támogatás nélkül megpróbáljon kialakítani egy emlékhelyet, de ez nem jött össze. 

A probléma az, hogy az özvegy még egy pert is veszített a ferencvárosi önkormányzattal szemben, és 12 millió forintot bukott a bérlemény kapcsán, amiből végül tavasszal el kellett szállíttatnia a Faludy-ereklyéket. Faludy Fanni a Blikknek azt nyilatkozta, hogy személy szerint nem neki van tartozása az önkormányzat felé, hanem a Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítványnak – bár ez utóbbinak mindig pont annyi pénze volt, amennyit ő beletett. 

„A férjem még életében gyűjteményének több ezer értékes kötetét a Széchenyi könyvtárnak ajándékozta. Sok értékes darabot, személyes tárgyait azonban rám hagyta. A Pintér Galériában kalapács alá kerül mintegy 100 darab, ezért a Faludy-hagyatéknak ezen tételeit katalogizáltam, leírtam a történetüket. Ezt az aukciót óriási lehetőségnek tartom, hiszen Gyurka tisztelői otthonukban tudhatnak egy aprócska »darabot belőle«” – nyilatkozta a költő özvegye.
 
Faludy több személyes tárgya, mint a bögréje vagy a bőr nyaklánca, 5000 forintos kikiáltási árról indul – de kalapács alá kerülnek a Villon-átköltések szerzőjének – aki a halála előtti években gyakorta megfordult Erdélyben is – kiadatlan kéziratai, sőt állami díjai is. A Kossuth-díjának árverése például 1,5 millió forint kikiáltási árról indul, de 70 ezer forintért már kiadatlan, kézírásos versekhez is hozzá lehet jutni.
 
A Faludy-hagyaték árverését november 5-én tartják.
 
(Képek forrása: blikk.hu)
 

Hirdetés