A sikeres tesztüzemmód után jövőre is lesz Várkert Fesztivál

Erdély legnagyobb magánrezidenciájának vendégei lehettek hétvégén mindazok, akik úgy döntöttek: az őszies időjárás ellenére ellátogatnak a gyalui Várkert Fesztiválra.
Hirdetés

Márpedig sokan voltak, akik éltek a lehetősséggel: a szervezők közlése szerint első nap mintegy ötezren, második nap jóval kevesebben, az egész nap folyamán körülbelül ezren voltak jelen. Az esemény alaphangulatát kétség kívül a gyermekkori olvasmányélmények emlékét felidéző történelmi miliő adta, hiszen a gyalui kastély számos irodalmi műben megjelenik mint helyszín, többek között például az Egri csillagokban is. Ezt a hangulatot erősítették fel látványban az Emese park középkori várjátékai.

Íjászat az Emese Parkkal(Fotó: Bethlendi Tamás)

A gyalui várkastély sokat látott falai történelmének megismerését több programpont segítette.  A kastély körül naponta több – szakemberek és önkéntes idegenvezetők által – vezetett sétára is sor került, a hivatalos megnyitón pedig a legilletékesebb személytől, az egyébként Kanadában élő Barcsay Tamástól, a kastély örökösétől hallhatott a közönség az általa „Erdély legnagyobb magánrezidenciájának” nevezett kastély múltjáról. A séták alkalmával a résztvevők saját szemükkel is megbizonyosodhattak arról, hogy milyen óriási feladatot és anyagi befektetést jelent a kastély új tulajdonosának, Nagy Elek üzletembernek a szakszerű felújítás.

A gyalui várkastély kívülről (Fotó: Bethlendi Tamás)

Terveiről a sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón beszélt, nem kevés elhivatottságot mutatva a történelmi örökség megőrzése, a közösség hasznára való fordítása mellett. Mint mondta: az EU-s pályázat eredményén múlik, hogy milyen gyorsan valósulnak meg a tervek, de amennyiben nem nyert a pályázatuk, akkor is elvégzik a kastélyon az állagmegőrzési munkálatokat. A kastély udvarán egyébként jelenleg is folyik a régészeti munka.

A tulajdonosi szándékok mellett adva van egy önkormányzat, mely bár anyagilag nem, de morálisan a kastély érdemben történő hasznosítása mellett van, és ott van a kellő rendezvényszervezői tapasztalattal bíró Gergely Balázs is, aki a Traditio Transylvanica Alapítvány igazgatójaként a sajtótájékoztatón is jelezte: vannak ötletei arra vonatkozóan, mi mindent lehet kezdeni a kastéllyal. Kulturális-történelmi kalandpark helyszíne lehetne a várkastély, ahol számos kapcsolódó rendezvényt lehetne szervezni.

A főzőverseny első három helyezését elérő csapat a zsűrivel (Fotó: Bethlendi Tamás)

Az első Várkert Fesztivált kísérleti jelleggel szervezték meg, a koncepció pedig bevált, így nem kérdéses, hogy valószínűleg alkalmasabb dátumot keresve, de hagyományt teremtenek belőle – közölték utólag a szervezők.

Hirdetés

A történelmi vonatkozások mellett az első Várkert Fesztivál fontos összetevője a gasztronómia volt. Szombaton a Korok, konyhák, kóstolók elnevezésű főzőverseny főztjeit, vasárnap pedig az Iglódi Ferenc ökörsütő mester pecsenyéit, és a szintén versenyszerűen elkészített köreteket lehetett megkóstolni.

A délután folyamán népzenei táncegyüttesek váltották egymást a kertben felállított színpadon. A kulturális programok kínálatát gazdagította a Csinta Samuval, az Erdély újranemesítői című kötet szerzőjével az erdélyi főnemes családok leszármazottainak visszatéréséről szóló beszélgetés, valamint Horváth Benji moderálásával a Helikon irodalmi estje André Ferenccel, Gothár Tamással, Kali Ágnessel és Ugron Nórával.

Vezetett várséta (Fotó: Kiss Gábor)

Ahogyan várható volt, sokan érkeztek az Edda Művek szombat esti koncertjére: ekkor közel ötezer személy volt jelen a várkastély kertjében. Az idén 40 éves rockegyüttes koncertjének hangulata leginkább nosztalgikusnak nevezhető. A régi Edda-slágerek mellett kevésbé ismert Edda-dalok is felcsendültek a jubileum alkalmából megjelent 32. albumról. A közönség a koncert elmúltával is maradt, egy részük az óriási tábortűznél melegedett, mások a táncházban igyekeztek elsajátítani a különböző tájegységek lépéseit. Aki türelmesen kivárta, Miklós Gyuri gitárestjével zárta a bulit.

Az Edda Művek megmozgatta a közönséget (Fotó: Kiss Gábor)

Vasárnap a gyermekprogramok közül Belloni bűvészműsorát és a Kolozsvári Bábjátszótér előadása emelhető ki. Az időjárás rányomta bélyegét az egész napra, és ez megmutatkozott az érdeklődők számában is. Az eső és az ezzel járó sár miatt a Bagossy Brothers Company és a Nightlosers koncerteket a mintegy hatszáz négyzetméteres rendezvénysátorban tartották meg.

Hirdetés